Η Henley & Partners είναι μια εταιρία συμβουλευτικού χαρακτήρα στο Λονδίνο με χαρτοφυλάκιο τις ιθαγένειες, τη μετεγκατάσταση και τις επενδύσεις σε νέες χώρες. Aπευθύνεται σε μεμονωμένα πρόσωπα, οικογένειες ή ολόκληρες επιχειρήσεις αποκλειστικά με γερό πορτοφόλι.

Οι ίδιοι διαφημίζουν το προϊόν τους ως premium και προφανώς κοστολογούν ανάλογα τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Προκειμένου να έχουν γνώση της αγοράς παρακολουθούν τις εξελίξεις και από χρόνο σε χρόνο ανανεώνουν τη λίστα των πιο ισχυρών διαβατηρίων ανά τον κόσμο. Των διαβατηρίων δηλαδή των οποίων ο κάτοχος κατέχει το δικαίωμα να ταξιδεύει δίχως προηγουμένως να ζητά βίζα.

Η πρωτιά άλλαξε χέρια

Στην ουσία του πράγματος και συγκριτικά με ό,τι ίσχυε το 2022, παρατηρούνται διαφοροποιήσεις. Φερ’ ειπείν η Ιαπωνία έπεσε από την κορυφή μετά από μια ολόκληρη πενταετία. Την ξεπέρασε με φόρα η Σιγκαπούρη, ο πολίτης της οποίας μπορεί να μετακινείται ελεύθερα σε 192 διαφορετικές χώρες.

Μόνο μέσα στην τελευταία 10ετία, και σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας, το μικρό αυτό κρατίδιο της νοτιοανατολικής Ασίας κατάφερε να εξασφαλίσει πρόσβαση σε 25 νέους προορισμούς. Κάλυψε σε σύντομο χρονικό διάστημα μια πολύ μεγάλη απόσταση.

Τις θέσεις βελτίωσαν επίσης Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία, που μοιράζονται τη δεύτερη θέση χάρη σε 190 προορισμούς. Από την άλλη πλευρά οι Γιαπωνέζοι, οι Αυστριακοί, οι Γάλλοι, οι Φινλανδοί, οι Νοτιοκορεάτες, οι Σουηδοί και οι πολίτες του Λουξεμβούργου επιτρέπεται να φτάσουν άνευ άδειας σε 189 χώρες.

Η θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα ισοβαθμεί στην έβδομη θέση παρέα με τον Καναδά. Το ελληνικό και το καναδικό διαβατήριο έχουν πρόσβαση σε 185 χώρες. Όχι κι άσχημα.

Βίζα απαιτείται για να εισέλθουμε σε Ναούρου, Παπούα Νέα Γουινέα, Συρία, Υεμένη, Αζερμπαϊτζάν, Κούβα, Ρωσία, Αφγανιστάν, Κίνα, Μπουτάν, Μιανμάρ, Βόρεια Κορέα, Πακιστάν, Τουρκμενιστάν, Βιετνάμ, Αλγερία, Ανγκόλα, Μπενίν, Τσαντ, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Κονγκό, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ακτή Ελεφαντοστού, Ισημερινή Γουινέα, Ερυθραία, Αιθιοπία, Γκάνα, Γουινέα, Λεσότο, Κένυα, Γκάνα, Λιβερία, Λιβύη, Ναμίμπια, Μάλι, Νίγηρα, Νιγηρία, Νότιο Σουδάν, Σουδάν, Ουγκάντα

Ενδιάμεσα βρίσκονται η Δανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο (188 προορισμοί), το Βέλγιο, η Τσεχία, η Μάλτα, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Ελβετία (187 προορισμοί) και η Αυστραλία, η Ουγγαρία και η Πολωνία (186 προορισμοί).

Αυτή τη στιγμή το ελληνικό διαβατήριο είναι ισχυρότερο του διαβατηρίου των ΗΠΑ (184 προορισμοί).

Την ώρα πάντως που οι τρεις ασιατικές χώρες της Ανατολής βρίσκονται πολύ ψηλά, τρεις άλλες (Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν) είναι εγκλωβισμένες στον βυθό, απόρροια των συνθηκών που επικρατούν στο εσωτερικό τους. Ιδίως σ’ έναν Αφγανό απαγορεύεται να ταξιδέψει σε περισσότερες από 27 χώρες, αν δεν λάβει την απαιτούμενη άδεια εισόδου.