Μπορεί ακόμη να προσπαθούμε να συνέλθουμε από τα 40αρια που έφερε στην χώρα μας ο πρόσφατος καύσωνας «Κλέων» ωστόσο σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα οι υψηλές θερμοκρασίες θα είναι κανονικότητα μέχρι και το τέλος Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δύο διαδοχικά πολύ θερμά διαστήματα προβλέπονται μεταξύ 20 και 28 Ιουλίου 2023, με τη θερμοκρασία σε ύψος περίπου 1.500 μ πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας να κυμαίνεται έως και 14°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, δηλαδή τη μέση κλιματική τιμή της περιόδου 1991-2020.

Χαρακτηριστικό αυτή της θερμής περιόδου είναι η εκτεταμένη έκταση που καλύπτουν οι θερμές αέριες μάζες, κατακλύζοντας όλη τη Λεκάνη της Μεσογείου, φτάνοντας μέχρι την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η θερμοκρασία πιθανόν θα ξεπεράσει τοπικά τους 45°C τις επόμενες ημέρες, τιμή που ήδη σημειώθηκε την Τρίτη 18 και την Τετάρτη 19/7 στη Σικελία.

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζονται χάρτες απόκλισης θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1.500 μ πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, ύψος στο οποίο μελετάμε την κίνηση των αερίων μαζών.

Η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA Γιάννη Καλλιάνο ο νέος καύσωνας θα κρατήσει πάνω από μία εβδομάδα και τα βράδια θα είναι ιδιαίτερα θερμά, με τον υδράργυρο να μην πέφτει κάτω από τους 30 βαθμούς.