Το σωματείο ηθοποιών της Αμερικής SAG-AFTRA έδωσε έγκριση σε 39 ανεξάρτητες παραγωγές να πραγματοποιήσουν γυρίσματα κατά τη διάρκεια της απεργίας, αφού επιβεβαίωσε ότι δεν συνδέονται με εταιρείες μέλη της Συμμαχίας Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP).

Ο κατάλογος περιλαμβάνει δύο παραγωγές από την ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής A24, η οποία δεν είναι μέλος της AMPTP σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρίας, και συγκεκριμένα το «Mother Mary» του σκηνοθέτη David Lowery, με πρωταγωνίστριες τις Anne Hathaway και Michaela Coel, και το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ως τώρα παραγωγού Alex Scharfman με τίτλο «Death of a Unicorn», με πρωταγωνιστές τους Paul Rudd και Jenna Ortega, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα γυρίσματα στην Ουγγαρία.

Το ελεύθερο να πραγματοποιήσουν γυρίσματα έλαβαν επίσης το «The Rivals of Amziah King», η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη Andrew Patterson με πρωταγωνιστή τον Matthew McConaughey, το «Flight Risk», με πρωταγωνιστή τον Mark Wahlberg και σκηνοθέτη τον Mel Gibson, το «Dust Bunny» με πρωταγωνιστές τους Mads Mikkelsen και Sigourney Weaver, την κωμωδία δράσης «Bride Hard» σε σκηνοθεσία Simon West με πρωταγωνίστρια τη Rebel Wilson, καθώς και την τηλεοπτική σειρά για τη ζωή του Ιησού του σκηνοθέτη και παραγωγού Dallas Jenkins, «The Chosen».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Variety, το Σωματείο είχε ανακοινώσει ότι θα ενέκρινε προσωρινές συμφωνίες, γνωστές ως «απαλλαγές», για ανεξάρτητες ταινίες και τηλεοπτικές παραγωγές. Έτσι, την Τρίτη (18/07), η ένωση δημοσίευσε έναν κατάλογο με τις 39 παραγωγές που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής. Ορισμένες από αυτές έχουν ήδη ολοκληρωθεί, αλλά χρειάζεται να λάβουν απαλλαγή για να μπορέσουν οι ηθοποιοί να συμμετάσχουν στην προώθηση τους.

Επιπλέον, ο Duncan Crabtree-Ireland, εκτελεστικός διευθυντής του σωματείου, δήλωσε ότι οι ηθοποιοί ενθαρρύνονται ενεργά να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους ανεξάρτητες παραγωγές, ενώ πρόσθεσε πως εάν ανεξάρτητες παραγωγές μπορούν να προχωρήσουν με τους όρους της SAG-AFTRA, αυτό από μόνο του αποδυναμώνει τα επιχειρήματα των μεγάλων στούντιο που έχουν χαρακτηρίσει τα αιτήματα του σωματείου των ηθοποιών «μη ρεαλιστικά».

Φωτ.: REUTERS/Amr Alfiky

Η SAG-AFTRA κήρυξε την περασμένη εβδομάδα την πρώτη της απεργία μετά από 43 χρόνια. Οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν τους ηθοποιούς του Χόλιγουντ στους δρόμους είναι οι φόβοι για το μέλλον του επαγγέλματος σε σχέση με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης, ο επιμερισμός των εσόδων από το streaming και η αυξήση του κατώτατου ωρομισθίου προκειμένου να συμβαδίζει με τον πληθωρισμό.