Η Σαουδική Αραβία συμφώνησε την Τρίτη να αγοράσει τουρκικά drones, σε ένα από τα πολλά προσοδοφόρα συμβόλαια που εξασφάλισε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την -ταλαιπωρημένη- οικονομία της Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα καρπώνεται τα οφέλη της πρόσφατης διπλωματικής του ώθησης για την αποκατάσταση των δεσμών με τις αραβικές δυνάμεις του Κόλπου.

«Η Σαουδική Αραβία θα αποκτήσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο να ενισχύσει την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων του βασιλείου και να ενισχύσει τις αμυντικές και κατασκευαστικές του ικανότητες», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, πρίγκιπας Χαλίντ μπιν Σαλμάν, σε tweet την Τρίτη.

Μάλιστα, ο Ερντογάν και ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν παρευρέθηκαν στην τελετή υπογραφής μεταξύ της τουρκικής αμυντικής εταιρείας Baykar και του σαουδαραβικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Η σχέση Ερντογάν με τα κράτη του Κόλπου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε χθες (17/7) το απόγευμα στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στις πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου, με στόχο να προσελκύσει επενδύσεις και να ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις της χώρας του, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή οικονομική κρίση.

Η δημόσια σαουδαραβική τηλεόραση Al-Ekhbariya μετέδωσε πλάνα από την άφιξή του σε ένα επιχειρηματικό τουρκο-σαουδαραβικό φόρουμ.

Ο Ερντογάν προσέγγισε πρόσφατα τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, δύο χώρες με τις οποίες διατηρούσε εδώ και χρόνια τεταμένες σχέσεις.

«Κάναμε μεγάλη πρόοδο στις σχέσεις μας με τις χώρες του Κόλπου», είπε πριν από την αναχώρησή του για την Τζέντα. «Ο όγκος των διμερών συναλλαγών μας με τις χώρες του Κόλπου, από 1,6 δισεκ. δολάρια έφτασε περίπου τα 22 δισεκ. δολάρια την τελευταία 20ετία», είπε, κάνοντας λόγο για «αδελφικούς, ιστορικούς δεσμούς» με τις χώρες αυτές. Σε αυτήν την περιοδεία «θα αναζητήσουμε τρόπους για να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο αυτόν τον αριθμό», υποσχέθηκε.

Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη του Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία, μετά την επαναπροσέγγιση της Άγκυρας με το Ριάντ, έπειτα από μια περίοδο «πάγου» στις διπλωματικές σχέσεις τους, με αποκορύφωμα τη δολοφονία, τον Οκτώβριο του 2018, του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη. Την εποχή εκείνη ο Ερντογάν κατηγόρησε Σαουδάραβες αξιωματούχους και ειδικοί του ΟΗΕ και της CIA επέρριψαν την ευθύνη στον ίδιο τον πρίγκιπα διάδοχο. Το Ριάντ διαψεύδει ωστόσο ότι διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επισκέφθηκε την Άγκυρα τον Ιούνιο του 2022. Στην επίσκεψη του Ερντογάν στην Τζέντα αναμένεται ότι θα υπογραφούν πολλές συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, όπως ανέφερε ένας Σαουδάραβας αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Ο Ερντογάν θα ταξιδέψει στο Κατάρ την Τρίτη, τον δεύτερο σταθμό της πρώτης του περιοδείας στον Κόλπο από την επανεκλογή του τον Μάιο. Την Τετάρτη πρόκειται να πάει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.