Τεράστια οικολογική καταστροφή έχει σημειωθεί στον Άγιο Φανούριο στη Σαρωνίδα από τη μεγάλη φωτιά που έκαιγε όλη τη νύχτα και η οποία αυτή τη στιγμή δεν παρουσιάζει κάποιο ενεργό μέτωπο. Παράλληλα, όπως αποκαλύπτουν μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, κάηκαν και πολλά σπίτια.

Στο σημείο έχει βρεθεί και συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ, για να κόψει το ρεύμα προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με τα πεσμένα καλώδια και τις κολώνες που υπάρχουν, από τις οποίες πολλές έχουν καταστραφεί.

Το MEGA βρέθηκε στην περιοχή του Αγίου Φανουρίου και του Αγίου Παντελεήμονα στην Σαρωνίδα πραγματοποιώντας αυτοψία στην περιοχή. Πολλά σπίτια έχουν πέσει, οι στέγες δεν υπάρχουν και είναι όλα καμένα. Πρόκειται για περίπου 9-10 σπίτια τα οποία έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.

Η αστυνομία δεν επέτρεπε στους κατοίκους να ανέβουν στα σπίτια τους σε πολλές περιοχές του Νέου Κουβαρά, προκειμένου να είναι ελεύθερη η δίοδος στην Πυροσβεστική. Σε πρώτο στάδιο χρειάζεται να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και στην συνέχεια η καταγραφή των ζημιών.

Κάτοικος της περιοχής αναφέρθηκε στις πυροσβεστικές δυνάμεις και για την επέμβαση του κρατικού μηχανισμού. «Γενικότερα εδώ πάνω Πυροσβεστική δεν ανέβηκε. Κάηκαν δύο σπίτια, μέρος του δικού μας και πυροσβεστική δεν ανέβηκε. Ευτυχώς έριξαν νερό 3-4 φορές τα ελικόπτερα και κάτι γλιτώσαμε. Επειδή ανεβήκαμε μπορέσαμε και σώσαμε το σπίτι μας», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχουμε ξαναζήσει αυτή την καταστροφή»

Η μεγάλη πυρκαγιά που σάρωσε τον Κουβαρά και τη Σαρωνίδα άφησε πίσω καμμένα σπίτια και τεράστια καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον.

Ο δρόμος σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής έχει κλείσει καθώς έχουν πέσει κολώνες της ΔΕΗ και οι Αρχές έχουν κλείσει τον δρόμο ενώ έχει ειδοποιηθεί η ΔΕΗ. Ο πρώην δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την φωτιά στον Νέο Κουβαρά.

«Είμαι αρκετά χρόνια αυτοδιοικητικός, αυτή την καταστροφή δεν την είχαμε ξαναζήσει. Σχεδόν έχει καεί όλος ο δήμος Σαρωνικού, ξεκινώντας από τον Κουβαρά στη 1 η ώρα χθες, πέρασε στο Πάνειο όρος, στα Καλύβια, έκαψε όλο το Πανί, πέρασε στις θαλάσσιες περιοχές στις περιοχές Λαγονήσι, Φλαμπουριά, Όλυμπος. Στη συνέχεια προχώρησε προς το βουνό της Σαρωνίδας έκαψε αρκετά σπίτια στο Πανόραμα – μέχρι και σήμερα το πρωί υπάρχουν εστίες -, δεν έχω εκτίμηση για το πόσα σπίτια έχουν καεί», ανέφερε αρχικά.

«Πολλές περιοχές δεν έχουν ρεύμα, γιατί έχει καεί το δίκτυο. Και εκτός αυτού δεν έχουμε νερό γιατί αν δεν έχουμε ρεύμα δεν δουλεύουν τα πιεστικά για να πάει το νερό πάνω στις δεξαμενές και δυσκολεύει η κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Φιλίππου.

Για τις εκκενώσεις κατοικιών ο κ. Φιλίππου είπε πως, «έχουμε κάνει μεγάλες εκκενώσεις από χθες. Σε πολλές περιπτώσεις κάναμε και εμείς απεγκλωβισμούς, ακόμα και «βίαια» αλλά δεν είχαμε θύματα ευτυχώς ή τραυματισμούς».

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ενεργό μέτωπο γιατί δεν φυσάει σήμερα. Ελέγχεται ψηλά στο Πάνειο όρος. Σε όλη την περιοχή έχουν καταστραφεί δασικές εκτάσεις, σπίτια και σε οικισμούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δύσκολο με τον καπνό να μην μπορείς να μεταφερθείς παρόλο που μπορεί η φωτιά να είναι μακριά.

Υπήρχε το ΕΚΑΒ, ο Ερυθρός Σταυρός και εθελοντικές ομάδες και βοήθησαν πάρα πολύ, ήταν μια γενική επιστράτευση και βοήθησε πολύ και η Πυροσβεστική. Τα ελικόπτερα ήταν συνέχεια, τα αεροπλάνα όχι τόσο πολύ γιατί προφανώς πήγαν και σε άλλες φωτιές. Είχαμε ρίψεις αλλά όχι συνεχείς. Είχαμε πεζοπόρα τμήματα», επεσήμανε ο κ. Φιλίππου.