Στο έλεος του καύσωνα «Κλέων» παραδόθηκε για άλλη μία μέρα η χώρα, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 44 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά, ενώ στο έδαφος τα θερμόμετρα έδειξαν πάνω από 60 βαθμούς.

Συγκεκριμένα, 33 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών, ενώ το θερμόμετρο σκαρφάλωσε στους 44,2 βαθμούς στη νότια Κρήτη.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την Κυριακή

Σύμφωνα με την ΕΜΥ και το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε, από αύριο Κυριακή (16-07-2023) έως και την Τετάρτη (19-07-2023) θα περιοριστούν σε γεωγραφική έκταση οι περιοχές που θα επηρεάζονται από υψηλές θερμοκρασίες και θα μειωθεί η ένταση της ζέστης.

Παράλληλα προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια και οι άνεμοι (μελτέμια) θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Σε ύψιστο συναγερμό για τον κίνδυνο πυρκαγιάς θα βρεθούν και την Κυριακή οι αρχές σε αρκετές περιοχές της χώρας καθώς σύμφωνα με τον χάρτη που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνολικά 13 περιοχές της επικράτειας είναι «πορτοκαλί» για αύριο Κυριακή (16/7).

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτιλκής Προστασίας πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς είναι αύριο σε:

  • Αττική
  • Κύθηρα
  • Εύβοια
  • περιοχές Βοιωτίας
  • Αργολίδα
  • περιοχές Κορινθίας
  • περιοχές Λακωνίας
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Σάμο
  • Ικαρία
  • Χίο
  • Ψαρά
  • Λέσβο

Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα εκδηλώθηκαν συνολικά 39 δασικές πυρκαγιές.

Αναλυτικά ο καιρός για την Κυριακή 16/07

Το δελτίο καιρού του meteo.gr κάνει λόγο για ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα και μικρή υποχώρηση των θερμοκρασιών, με εξαίρεση τη Δυτική Ελλάδα όπου οι μέγιστες θα φτάσουν στους 40-41 βαθμούς.

Βόρειοι άνεμοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο. Ελαφρώς αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης. Πολύ υψηλή επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.
Πιο αναλυτικά, την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023 σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με ελαφρώς αυξημένες συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Υψηλή και έως πολύ υψηλή θα είναι η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 17 έως 34 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 19 έως 36-37, στη Δυτική Ελλάδα από 24 έως 39-41 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 20 έως 37-39, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 25 έως 37-39 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 24 έως 38-39, στα νησιά του Αιγαίου και στη Βόρεια Κρήτη από 23 έως 33-34 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 38-40 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι με εντάσεις 5-6 μποφόρ και στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια και πτώση της θερμοκρασίας. Ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 36-37 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 33-35 βαθμούς.

Δεύτερο κύμα καύσωνα από την Πέμπτη

Την Πέμπτη (20-7-2023) οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει και νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Το φαινόμενο παρακολουθείται στενά και σε καθημερινή βάση θα γίνεται τοπική και χρονική επικαιροποίηση των θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν καθώς και των περιοχών που θα επηρεαστούν.

LIVE η εξέλιξη του καύσωνα: