Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων επιστρέφει για όγδοη συνεχή χρονιά με ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα εκδηλώσεων, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του ιδρυτή του, μαέστρου και πιανίστα, Κορνήλιου Μιχαηλίδη. Το Φεστιβάλ , υπό τον τίτλο «Συγκλίσεις» (18 Ιουλίου – 3 Αυγούστου) αποσκοπεί μέσω της θεματικής του, να επαναφέρει την πολιτιστική δημιουργία και τις αξίες της στο επίκεντρο, γεφυρώνοντας κενά και συγκλίνοντας στον κοινό τόπο της μουσικής που υπερβαίνει γλωσσικά, φυλετικά και χρονικά όρια.

Η 8η διοργάνωση του Φεστιβάλ φιλοξενεί πέντε συναυλίες με δεκαεπτά σημαντικούς  καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ άλλων θα εμφανισθούν οι Liya Petrova (βιολί), David Lively (πιάνο), Jess Gillam (σαξόφωνο), Avi Avital (μαντολίνο), Σίμος Παπάνας (βιολί), Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί), Νεφέλη Μούσουρα (πιάνο), Τίμος Πέτριν (βιολοντσέλο), Τάσος Πάππας (πιάνο), Χρίστος Παπαγεωργίου (πιάνο).

Ο φετινός προγραμματισμός επιδιώκει, μέσω της διευρυμένης καλλιτεχνικής του ομπρέλας, να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερους κόσμους, φλερτάροντας με την τζαζ, την ροκ κι άλλα είδη μουσικής, επεκτείνοντας το ρεπερτόριο από την εποχή του μπαρόκ μέχρι σήμερα και εντάσσοντας ασυνήθιστα μουσικά σύνολα, στο αρμονικό και φιλόξενο περιβάλλον των Κουφονησίων.

Το φεστιβάλ τελεί και φέτος, για 4η συνεχή χρονιά, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ παράλληλα απολαμβάνει συνεχώς μεγαλύτερης υποστήριξης, τόσο από κοινωφελή ιδρύματα και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, όπως το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και η ΑΜΚΕ Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ, όσο και από επιχειρήσεις και ιδιώτες σε Πανελλαδικό επίπεδο.

Πιστό στον μουσικοπαιδωγικό του χαρακτήρα συνεχίζει το πρόγραμμα μουσικής εκπαίδευσης στο νησί, μετά από μία χρονιά συνεχόμενης δραστηριότητας στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης των παιδιών του νησιού, μέσω του πιλοτικού προγράμματος εκμάθησης μουσικών οργάνων που διοργάνωσε κατά την διάρκεια του σχολικού έτους, με την ευγενική υποστήριξη των ιδρυμάτων Qualco και Virginia Wellington Cabot. Έτσι τα παιδιά απέκτησαν φέτος για πρώτη φορά πρόσβαση σε δια ζώσης και εξ’ αποστάσεως διδασκαλία μουσικού οργάνου με υποτροφία, ενώ τους παρήχθησαν δωρεάν μουσικά όργανα και εξοπλισμός, θέτοντας έτσι τις απαραίτητες βάσεις για μια συστηματική μουσική εκπαίδευση.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

ΤΡΙΤΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ

«A path into Romanticism»

Έχοντας επαινεθεί από το διεθνή τύπο για την «αβίαστη δεξιοτεχνία» της (The Strad), την «εξαιρετική τονική ποικιλία» (Gramophone) και έναν «πανέμορφο ήχο – ώριμο και μελωδικό» που φραζάρει με μεγαλειώδες εύρος» (The Times), η νικήτρια του α’ βραβείου στο Διεθνή Διαγωνισμού Βιολιού Carls Nielsen της Δανίας (2016), Βουλγάρα βιολονίστα Liya Petrova συμπράττει επί σκηνής με τον Γαλλοαμερικανό πιανίστα David Lively, έναν σπουδαίο καλλιτέχνη βαθιά συνυφασμένο με την καλλιτεχνική κληρονομιά της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, που τον καθιστούν εκλεκτό ερμηνευτή για τη μουσική και των δύο χωρών. Οι δύο κορυφαίοι ερμηνευτές θα μας ταξιδέψουν στα μονοπάτια του Γερμανικού ρομαντισμού μέσα από τις διαφορετικές πτυχές κι εκφάνσεις του, ξεκινώντας από την αρχή της διαδρομής που χάραξε ο Μότσαρτ και φθάνοντας στο απόλυτο απόγειο της ρομαντικής έκφρασης που ανέδειξε ο Ρίχαρντ Στράους.

Βιολί: Liya Petrova | Πιάνο: David Lively

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ

«The Versatile Saxophone»

Μία μοναδική συναυλία με την πολυβραβευμένη Βρετανή σαξοφωνίστα, ραδιοφωνική παραγωγό του BBC και τηλεοπτική παρουσιάστρια Jess Gillam, που υπόσχεται με το μεταδοτικό ενθουσιασμό της και το πάθος της για την κλασική και μη μουσική να κατακλύσει με ενθουσιασμό το κοινό, όπως κάνει με κάθε της εμφάνιση. Η Jess Gillam και οι δύο περιζήτητοι κι ενθουσιώδεις συνεργάτες της, ο μπασίστας Sam Becker και ο πιανίστας Leif Kaner-Lidström, θα ερμηνεύσουν ένα πρόγραμμα ευρέος φάσματος από το μπαρόκ μέχρι την ροκ μουσική, εμπνευσμένο από το τραγούδι και τον χορό, που στόχο έχει να αναδείξει την ευελιξία και τον δυναμισμό του σαξοφώνου.

Σαξόφωνο: Jess Gillam | Πιάνο: Leif Kaner-Lidström | Κοντραμπάσο: Sam Becker

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ

«4 Centuries of Mandolin»

Ο πρώτος υποψήφιος για Grammy σολίστ του μαντολίνο, ο Ισραηλινός σούπερ σταρ Avi Avital συμπράττει στη σκηνή του Φεστιβάλ με ένα κουαρτέτο εγχόρδων αποτελούμενο από κορυφαίους δεξιοτέχνες μουσικούς της εγχώριας κλασικής σκηνής σε ένα συναρπαστικό πρόγραμμα, καθιστώντας το μαντολίνο μέσα από τα χέρια του Avital ως ένα διαχρονικά πρωταγωνιστικό και σολιστικό όργανο, ικανό για τα πάντα!

Μαντολίνο: Avi Avital

Βιολί Ι: Σίμος Παπάνας | Βιολί ΙΙ: Αντώνης Σουσάμογλου | Βιόλα: David Bogorad | Βιολοντσέλο: Δήμος Γκουνταρούλης

 ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ

«Expressions of Love»

Τρεις καταξιωμένοι μουσικοί της νέας γενιάς, η Νεφέλη Μούσουρα στο πιάνο, ο Τιμόθεος Γαβριηλίδης – Πέτριν στο βιολοντσέλο και ο Αλέξανδρος Γαβριηλίδης – Πέτριν στο βιολί, συμπράττουν σε μια βραδιά αφιερωμένη στους συνθέτες Ρόμπερτ και Κλάρα Σούμαν, και Γιοχάνες Μπράμς, η αγάπη, η συνεργασία και ο θαυμασμός μεταξύ των οποίων οδήγησαν σε μερικά από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της λογοτεχνίας της μουσικής δωματίου.

Πιάνο: Νεφέλη Μούσουρα | Βιολί: Αλέξανδρος Γαβριηλίδης-Πέτριν | Βιολοντσέλο: Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

«Blue(s) Moon»

Δύο ξεχωριστές πιανιστικές προσωπικότητες σε ένα crossover πρόγραμμα που συνδυάζει διάφορα είδη μουσικής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα και διασκευές που συνδυάζουν το έντεχνο κλασικό ύφος με τον αυτοσχεδιασμό και με τα πλέον δημοφιλή μουσικά είδη όπως τζαζ, μιούζικαλ, ροκ, ποπ, και όχι μόνο!

Πιάνο: Αναστάσιος Πάππας, Χρίστος Παπαγεωργίου | Κοντραμπάσο: Βιλέν Καραπετιάν | Ντραμς: Πάνος Θωίδης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

8ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων 2023

Χώρος διεξαγωγής συναυλιών:

Οικία Μιχαηλίδου, Άνω Κουφονήσι

Ώρα έναρξης εκδηλώσεων: 20.30

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 15€ (γενική είσοδος), 8€ (φοιτητικό / κάτω των 18*)

*δωρεάν για παιδιά κάτω των 12 ετών

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

TICKET SERVICES

– εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα, και στον χώρο του φεστιβάλ πριν την έναρξη των εκδηλώσεων

– τηλεφωνικά: 2107234567

– online: http://www.ticketservices.gr/event/8o-festival-klasikis-mousikis-koufonision