Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, διαγράφει φοιτητικά χρέη ύψους 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αφορούν περισσότερους από 804.000 δανειολήπτες.

Το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ περιέγραψε την απόφαση αυτή ως αποτέλεσμα μιας «διόρθωσης» των πλάνων αποπληρωμής βάσει εισοδήματος.

Οι εναπομείνασες οφειλές διαγράφονται από το κράτος αφού οι δανειολήπτες έχουν πραγματοποιήσει πληρωμές για 20 ή 25 χρόνια, ανάλογα με το πότε δανείστηκαν, τον τύπο του δανείου και του πλάνου αποπληρωμής τους.

«Για πάρα πολύ καιρό, οι δανειολήπτες έπεσαν στα γρανάζια ενός κατεστραμμένου συστήματος που απέτυχε να παρακολουθεί με ακρίβεια την πρόοδό τους προς τη αποπληρωμή των χρεών τους», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Μιγκέλ Καρντόνα.

Κέντρο Προστασίας Δανειοληπτών Φοιτητών: Αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου

Ο Πέρσις Γου, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής στο Κέντρο Προστασίας Δανειοληπτών Φοιτητών σχολίασε: «Μην κάνετε κανένα λάθος (….) αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου».

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε το σχέδιο του Τζο Μπάιντεν για σαρωτική διαγραφή φοιτητικών δανείων, που θα παρείχε ανακούφιση σε περίπου 37 εκατομμύρια πολίτες.

Το Υπουργείο Παιδείας θα ενημερώσει τους δανειολήπτες που απαλλάσσονται, μέσα στις επόμενες ημέρες.