Εντονότατες είναι οι διαμαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους Ιταλούς, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απόφαση του δικαστηρίου που απάλλαξε έναν σχολικό θυρωρό από την σεξουαλική παρενόχληση έφηβης επειδή η επαφή ήταν «λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα»

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, η μαθήτρια ισχυρίστηκε ότι ο άνδρας την πλησίασε από πίσω καθώς σήκωνε το παντελόνι τη,ς ενώ συνόδευε έναν άλλο μαθητή στις σκάλες ενός λυκείου της Ρώμης και έβαλε το χέρι του κάτω από τα εσώρουχά της. Στη συνέχεια τη σήκωσε στον αέρα τραβώντας της τα εσώρουχα. Ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι την κακοποίησε τον Απρίλιο του 2022, αν και ισχυρίστηκε ότι ήταν «αστείο».

Την περασμένη εβδομάδα, δικαστήριο της Ρώμης έκρινε ότι η επαφή ήταν «μόλις λίγα δευτερόλεπτα» και δεν ήταν σεξουαλική. Επίσης, η απόφαση του δικαστηρίου υποστήριξε ότι λόγω της συντομίας της επαφής, ο ισχυρισμός του άντρα ότι ήταν ένα «αστείο» ήταν αξιόπιστος, παρόλο που ήταν «ακατάλληλος».

O δικηγόρος της έφηβης, Andrea Buitoni, είπε στο Associated Press ότι θα ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης. Οι αθωώσεις μπορούν να αμφισβητηθούν βάσει της ιταλικής νομοθεσίας τόσο από την εισαγγελία όσο και από την υπεράσπιση.

Κοινωνική αναταραχή

Ο ηθοποιός και κωμικός του «White Lotus» Paolo Camilli ανέβασε ένα βίντεο στο TikTok αυτή την εβδομάδα στο οποίο φαίνεται να χαϊδεύει το στήθος του μπροστά στην κάμερα καθώς ένα χρονόμετρο μετρά αντίστροφα 10 δευτερόλεπτα. Αν αυτό δεν είναι παρενόχληση, υπογράμμισε, «δεν ξέρω τι είναι».

Άλλα σατιρικά βίντεο περιλαμβάνουν μια γυναίκα που συγχωρεί απολογητικά έναν άνδρα που την έχει αρπάξει από τον πισινό, αφού είπε ότι την άγγιξε για λιγότερο από «10 δευτερόλεπτα», άρα δεν διέπραξε κανένα έγκλημα.

Το θύμα παρακολουθεί την αντίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «με ανάμεικτα συναισθήματα», είπε ο δικηγόρος της, ακόμα κι αν ενθαρρύνεται από το γεγονός ότι η απόφαση του δικαστή θεωρείται από πολλούς ως «αδικία».

Οργανώσεις που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των γυναικών έχουν επίσης επικρίνει την υπόθεση.

«Αυτή η απόφαση είναι απαράδεκτη. Μας κάνει να πάμε πίσω, είναι ανεπίτρεπτη», είπε στο Associated Press η Κριστίνα Ερκόλι, επικεφαλής του κέντρου κατά της βίας στη Differenza Donna.

Υποστήριξε επίσης ότι η νεότερη γενιά δείχνει ξεκάθαρα μέσω της κινητοποίησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «δεν έχουν καμία αμφιβολία» ότι η απόφαση ήταν άδικη.

Σε μια παρόμοια υπόθεση, το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας το 2001 επικύρωσε μια απόφαση εφετείου που ανέτρεπε την καταδίκη ενός διευθυντή για σεξουαλική παρενόχληση επειδή είχε θωπεύσει τα οπίσθια μιας γυναίκας υπαλλήλου. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι παρόλο που το άγγιγμα είχε συμβεί, δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις ότι ήταν σεξουαλική παρενόχληση. Επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 μηνών καθώς κρίθηκε ένοχος από κατώτερο δικαστήριο.