Εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) η διάθεση του πρώτου μη συνταγογραφούμενου αντισυλληπτικού χαπιού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες, η ημερήσια από του στόματος αντισύλληψη είναι ασφαλής και αναμένεται να είναι πιο αποτελεσματική από τις διαθέσιμες σήμερα μη συνταγογραφούμενες αντισυλληπτικές μεθόδους στην πρόληψη της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης» δήλωσε η η Dr. Patrizia Cavazzoni, διευθύντρια του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων του FDA.

Το Opill αναμένεται να είναι διαθέσιμο στα καταστήματα χωρίς συνταγή στις αρχές του 2024 και η τιμή του θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες. Η εταιρεία Perrigo, που το κατασκευάζει, χαρακτήρισε την απόφαση του FDA «ορόσημο και τεράστιο άλμα στη γυναικεία ενδυνάμωση» αναφέρει το CNN.

Ποιες γυναίκες δεν πρέπει να το πάρουν

Τον περασμένο μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέδωσε εκτελεστική εντολή με την οποία διέταξε τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας «να εξετάσουν νέες δράσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης σε προσιτή και μη συνταγογραφούμενη αντισύλληψη».

Το Opill είναι ένα χάπι που χρησιμοποιεί μόνο την ορμόνη προγεστερόνη. Το χάπι πρέπει να λαμβάνεται την ίδια ώρα κάθε μέρα προκειμένου να είναι αποτελεσματικό είναι όμως απαγορευτικό, σύμφωνα με τον FDA, για τις γυναίκες που έχουν ή είχαν στο παρελθόν καρκίνο του μαστού.