Τα μεγάλα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο του Χόλιγουντ και το συνδικάτο που εκπροσωπεί 160.000 ηθοποιούς συμμετείχαν σε συζητήσεις αργά την Τετάρτη, για να προσπαθήσουν να αποφύγουν μια δεύτερη απεργία εργαζομένων στον κλάδο της ψυχαγωγίας.

Το SAG-AFTRA, το μεγαλύτερο σωματείο του Χόλιγουντ, απαιτεί υψηλότερη αποζημίωση στην εποχή των συνδρομητικών πλατφορμών streaming καθώς και διασφαλίσεις σχετικά με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Τα μέλη έχουν εγκρίνει μια απεργία εάν οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε συμφωνία και πρωτοκλασάτα ονόματα, όπως η Τζένιφερ Λόρενς και η Μέριλ Στριπ, έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμες να συμμετέχουν.

Έτσι, θα ενώνονταν με τα περίπου 11.500 μέλη του Writers Guild of America (WGA), που απήργησαν στις αρχές Μαΐου, οδηγώντας τις μεταμεσονύχτιες τηλεοπτικές εκπομπές σε ατελείωτες επαναλήψεις και διακόπτοντας πολλές παραγωγές για την τηλεοπτική σεζόν του φθινοπώρου όπως και γυρίσματα ορισμένων ταινιών μεγάλου προϋπολογισμού.

Μια απεργία της SAG-AFTRA θα ανάγκαζε περισσότερα σετ να κλείσουν και θα ασκούσε πίεση στα στούντιο για να βρουν μία λύση.

Σημειώνεται ότι το Χόλιγουντ δεν έχει αντιμετωπίσει διπλή απεργία από το 1960, όταν μέλη της WGA και του Screen Actors Guild είχαν καλέσει σε στάση εργασίας όταν κάποιες ταινίες πωλήθηκαν σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Σήμερα, τα συνδικάτα μάχονται με το Netflix (NFLX.O), τη Walt Disney (DIS.N) και άλλες εταιρείες για τις ελάχιστες αποδοχές, την υγειονομική περίθαλψη, τα δικαιώματα και άλλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης. Συγκεκριμένα, οι ηθοποιοί ζητούν διαβεβαιώσεις ότι οι ψηφιακές τους εικόνες δεν θα χρησιμοποιηθούν χωρίς την άδειά τους.

Η Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP), η οποία διαπραγματεύεται για λογαριασμό των στούντιο, αρνήθηκε να σχολιάσει τις συνομιλίες της με την SAG-AFTRA.

Με τους συγγραφείς-σεναριογράφους, το AMPTP είπε ότι είχε προσφέρει «γενναιόδωρες» αυξήσεις στους μισθούς, αλλά δεν μπορούσε να συμφωνήσει με όλα τα αιτήματά τους.