Σε μια από τις πολλές «εκρήξεις» του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε διαγράψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Μητσοτάκης γιοκ» είχε πει κλείνοντας τους διαύλους επικοινωνίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι.

Ο καταστροφικός σεισμός του Φεβρουαρίου στην Τουρκία έφερε τις δύο χώρες πιο κοντά. Και οι δύο ηγέτες κέρδισαν τις εκλογές, ανανέωσαν την λαική εντολή που είχαν και ετοιμάζονται να συναντηθούν για 5η φορά.

Η συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ερντογάν θα γίνει την Τετάρτη το μεσημέρι και, όπως υπογραμμίζει ο ΒΗΜΑτοδότης έχει προγραμματισθεί να διαρκέσει 45 λεπτά. Πολλές φορές όμως τέτοιου είδους συναντήσεις βγαίνουν σε χρόνο έξω από τον αρχικό προγραμματισμό.

Στη συνάντηση αυτή, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε και ο πρωθυπουργός, μπορεί να χαραχθεί ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης, καθιστώντας βέβαια σαφές πως η Ελλάδα δεν κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της. Άλλωστε υπάρχει και μία θετική ατζέντα -όπως η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού, των ναυτιλιακών υποθέσεων, του περιβάλλοντος κ.α.- που μπορεί να φέρει πιο κοντά τις δύο χώρες.

Η σύνθεση της συνάντησης έχει «κλειδώσει». Δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα βρεθούν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η διπλωματική του σύμβουλος, Άννα Μαρία Μπούρα. Στο πλευρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την άλλη θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Η συνομιλία Μητσοτάκη- Ερντογάν θα γίνει στα αγγλικά. Θα πείτε ο Ερντογάν γνωρίζει αγγλικά; Όχι βεβαίως αλλά ο διερμηνέας θα μεταφράζει τα αγγλικά του Μητσοτάκη σε τουρκικά και τα τουρκικά του Ερντογάν σε αγγλικά.

Μπαράζ συναντήσεων

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν δεν θα είναι η μόνη ελληνοτουρκική συνάντηση. Θα υπάρξουν συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Άμυνας Νίκου Δένδια με τους Τούρκους ομολόγους τους, αφού τόσο ο Γεραπετρίτης όσο και ο Δένδιας κατάφεραν με την ανάληψη των καθηκόντων τους και με τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν με τους Τούρκους να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Σήμερα, Τρίτη, ο Πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα και τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Γιάκοβ Μιλάτοβιτς.

Το βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, στους ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέσκι.