Με επτά εκατομμύρια διακόσιες σαράντα επτά χιλιάδες ευρώ (7.247.000) παραπάνω θα χρηματοδοτείται από το τέλος του 2023 ως το τέλος του 2025 το ελληνικό σινεμά μέσω πέντε νέων προγραμμάτων ενίσχυσης της ελληνικής κινηματογραφίας, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Next Generation EU. Η είδηση ανακοινώθηκε το μεσημέρι της χθεσινής Δευτέρας από τον Πρόεδρο του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, σκηνοθέτη κ. Μάρκο Χολέβα.

«Είναι γνωστό ότι από την εποχή των μνημονίων, το ΕΚΚ προσπαθεί ν’ ανταποκριθεί στον ρόλο του με ελλιπή χρηματοδότηση -σημαντικά μικρότερη όλων των ευρωπαϊκών χωρών με πληθυσμό ίδιο με της δικής μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χολέβας στον τρίτο όροφο της ΕΣΗΕΑ όπου φιλοξενήθηκε η συν. Τύπου. «Τα νέα αυτά προγράμματα είναι μια οικονομική ανάσα, αλλά και μια ευκαιρία να αναπτυχθεί το ΕΚΚ σε νέους ορίζοντες του πολυσύνθετου και διαρκώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος του διεθνούς κινηματογραφικού και οπτικοακουστικού τομέα, αξιοποιώντας την πολύχρονη παρουσία και διασύνδεσή του με ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και με δίκτυα ομόλογων φορέων του ευρωπαϊκού κινηματογραφικού χώρου.»

Πως μοιράζονται τα χρήματα

Αναλυτικότερα, τα προγράμματα είναι τα εξής:

  1. Micro Budget – Short: Πρόγραμμα ενίσχυσης της παραγωγής ταινιών μικρού μήκους με ανώτατο όριο χρηματοδότησης 25.000 ευρώ (και συνολικό προϋπολογισμό προγράμματος 797.249,73 €)
  2. Micro Budget – Plus: Πρόγραμμα ενίσχυσης της παραγωγής ταινιών μεγάλου μήκους με ανώτατο όριο χρηματοδότησης 70.000 ευρώ (και συνολικό προϋπολογισμό προγράμματος 1.594.499,45 €)
  3. Development: Πρόγραμμα ενίσχυσης ανάπτυξης κινηματογραφικών σχεδίων ταινιών μεγάλου μήκους με ανώτατο όριο χρηματοδότησης 18.000 ευρώ (και συνολικό προϋπολογισμό προγράμματος 398.624,86 €)
  4. Co-Production Window: Πρόγραμμα ενίσχυσης Διεθνών Συμπαραγωγών / Εξωστρέφειας μεγάλου ή μικρού μήκους ταινιών με ανώτατο όριο χρηματοδότησης 150.000 ευρώ (και συνολικό προϋπολογισμό προγράμματος 3.886.592,41€)
  5. Το Μέλλον Είναι Εδώ: α) Υπο-πρόγραμμα «Άλλες Πραγματικότητες» για την ενίσχυση παραγωγής πρωτότυπων σχεδίων μικρού μήκους που χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες με ανώτατο όριο χρηματοδότησης 15.000 ευρώ και β) Υπο-πρόγραμμα «Οπτικοακουστικά» για την ενίσχυση ανάπτυξης οπτικοακουστικών έργων (αυτοτελών ή σειρών) με προοπτική διεθνούς διανομής για ψηφιακές πλατφόρμες με ανώτατο όριο χρηματοδότησης 70.000 ευρώ (ο συνολικός προϋπολογισμό του προγράμματος 570.033,55€)

Η χρηματοδότηση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν μόνο από το ΕΚΚ (ο κ. Χολέβας το τόνισε αυτό) στηρίζοντας σημαντικά τον στρατηγικό στόχο του για τη στήριξη, την εξέλιξη και την ανανέωση του έμψυχου δυναμικού της ελληνικής κινηματογραφίας, η οποία αποτελεί τον πυλώνα για ένα βιώσιμο μέλλον του οπτικοακουστικού τομέα της χώρας.

«Για το σημερινό αποτέλεσμα είχαμε την πλήρη στήριξη της Υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη, στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας της, αλλά και του απερχόμενου Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού κυρίου Νικόλα Γιατρομανωλάκη» τόνισε ο κ. Χολέβας. «Κοινή πεποίθησή μας ήταν ότι ο κινηματογράφος, αλλά και γενικότερα ο οπτικοακουστικός τομέας αποτελούν κινητήριο μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα.»

Να σημειωθεί τα νέα προγράμματα θα λειτουργούν ανεξάρτητα από τα ήδη υπάρχοντα και αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κάνει τις επιλογές του ως προς ποιο πρόγραμμα τον συμφέρει καλύτερα. Σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» για ποιόν λόγο το παραπάνω ποσό δεν επενδύθηκε στα ήδη υπάρχοντα προγράμματα ώστε να ενισχυθούν περισσότερο ο κ. Χολέβας απάντησε ότι η δημιουργία «νέων δράσεων» ήταν ένας από τους όρους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέλος ,το παραπάνω ποσό συμπληρώνουν 400.000 ευρώ που θα διατεθούν για λειτουργικά έξοδά του