Σε συνθήκες καύσωνα ,του πρώτου για το φετινό καλοκαίρι, αναμένεται να μπει η χώρα από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας με τον υδράργυρο σε ηπειρωτικές περιοχές μακριά από τη θάλασσα να ξεπερνά ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η κατάσταση στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα θα είναι αποπνικτική καθώς οι ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τις βραδινές ώρες μπορεί να μην πέφτουν κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Κύριο χαρακτηριστικό ωστόσο αυτού του καύσωνα δεν θα είναι οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά η μεγάλη διάρκειά του. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο ενδέχεται να κρατήσει ακόμη και 10 ημέρες, δηλαδή μέχρι και τις 22 Ιουλίου.

Βοηθούν οι άνεμοι το Σαββατοκύριακο

Πριν τον καύσωνα πάντως το Σαββατοκύριακο θα κυλήσει με θερμοκρασίες σε φυσιολογικά επίπεδα καθώς βοηθούν οι βορειοδυτικοί άνεμοι που πνέουν στα πελάγη. Πιο συγκεκριμένα σήμερα Σάββατο 8/7 η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Μακεδονία και στη Θράκη από 22 έως 34, στη Θεσσαλία από 23 έως 35, στην Ήπειρο από 16 έως 34, στη Στερεά από 20 έως 36, στην Πελοπόννησο από 19 έως 36, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 32, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 24 έως 35, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 23 έως 33 και στην Κρήτη από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ ενώ ιδιαίτερα στο Θερμαϊκό και στις Σποράδες έως το πρωί θα φτάνουν κατά τόπους τα 4 έως 6 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα κατά τόπους 4 έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 27 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και το μεσημέρι και απόγευμα πρόσκαιρα 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου.