Με 14.040 άτομα που αποτελούν τη δύναμη πυρόσβεσης, 3.654 οχήματα και 89 εναέρια μέσα, η χώρα φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το θέμα των πυρκαγιών που ξεσπούν κάθε χρόνο στην επικράτεια κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Ειδικότερα, το σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που επισκέφθηκε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Περιλαμβάνει τη διασπορά δυνάμεων σε όλες τις «επικίνδυνες» περιοχές, με αυξημένα εναέρια Μέσα και μηχανήματα σε σχέση με το 2022, αλλά και μεγαλύτερο αριθμό έμψυχου δυναμικού.

Το οπλοστάσιο

Συνολικά 16.580 πυροσβέστριες και πυροσβέστες αποτελούν τη συνολική δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος στη χώρα μας, ενώ 14.040 αποτελούν τη δύναμη πυρόσβεσης.

Από τη δύναμη πυρόσβεσης 8.784 είναι μόνιμο προσωπικό, 2.320 είναι 5ετους υποχρέωσης, ενώ υπάρχουν 500 δασοκομάντος και 2.436 εποχικοί πυροσβέστες.

Στο σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο περιλαμβάνεται και ο χάρτης με την κατανομή των εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής. Πρόκειται για τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα τα οποία θα είναι σε ετοιμότητα για να επιχειρήσουν στην κατάσβεση πυρκαγιών.

Όπως αναφέρεται και στον σχεδιασμό το 2023 τα εναέρια μέσα που θα έχει στη διάθεσή της η Πυροσβεστική είναι περισσότερα 89, έναντι 83 το 2022 και μόλις 61 το 2019.

Ο συνολικός στόλος οχημάτων της Πυροσβεστικής για το 2023 είναι 3.654. Συγκεκριμένα: 2.079 υδροφόρα, 1.345 βοηθητικά, 230 ειδικού σκοπού. Μάλιστα, είναι μεγαλύτερος από τα 3.410 οχήματα του 2022, κατά 244 οχήματα.

Τα μέτρα πρόληψης

Στο εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνονται και δράσεις για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών

Καθαρισμοί

  • Πρόγραμμα Αντινέρο Ι (Υπολειπόμενα έργα) 72 εκατ. € (50 εκατ. € Ταμείο Ανάκαμψης + 22 εκατ. € Εθνικοί Πόροι)
  • Πρόγραμμα Αντινέρο ΙΙ 85 εκατ. € (50 εκατ. € Ταμείο Ανάκαμψης + 35 εκατ. € Εθνικοί Πόροι)

Καθαρισμοί δήμων

  • Διάθεση από ΥΠ.ΕΣ. 25 εκατ. € (από Μάρτιο τρέχοντος έτους)

Καθαρισμοί αρχαιολογικών χώρων (Εξωτερικά) από τα προγράμματα Αντινέρο Ι & ΙΙ

Επικαιροποιήθηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών και δόθηκαν οδηγίες για τη σύνταξη των ειδικών σχεδίων.

Έκδοση εγκυκλίου για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση από αρχαιολογικούς χώρους.

Επικαιροποιήθηκε η Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθμόν 20/2023 με θέμα «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα».

Ενίσχυση μηχανισμού μέσω Prepositioning Program, στο οποίο συμμετέχουν έξι (6) χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Γερμανία, Μάλτα, Γαλλία και Σλοβακία) για 2 μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο) με δυνάμεις που εγκαθίστανται στην Αρχαία Ολυμπία, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.

Εκστρατεία ενημέρωσης κοινού.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για το Σάββατο

Την ίδια ώρα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, Σάββατο 8 Ιουλίου 2023, για τις Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gov.gr), για αύριο Σάββατο 8 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καρπάθου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)