Αυξήσεις σε μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυξήσεις σε συντάξεις πάνω από 3% το 2024. Εφάπαξ ενίσχυση όσων έχουν προσωπική διαφορά στην σύνταξή τους.

Σαφώς μικρότερη επιβάρυνση των συνταξιούχων που εργάζονται. Απαλλαγή από την συμμετοχή στα φάρμακα για όσους συνταξιούχους ήταν παλαιότερα δικαιούχοι του ΕΚΑΣ. Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα. Και εξαγγελία του στόχου για την μείωση της ανεργίας στο 8% στο τέλος της τετραετίας.

Πρόκειται για τα άμεσα μέτρα που αφορούν την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων – για την επόμενη τετραετία – έτσι όπως περιγράφηκαν από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Τα μέτρα για μισθούς και συντάξεις

«Πρόκειται για μόνιμα μέτρα» σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ επισήμανε ότι ορισμένα από αυτά θα συμπεριληφθούν στο πρώτο νομοσχέδιο το οποίο θα έλθει στη Βουλή εντός του μονός Ιουλίου. Αναλυτικά:

  1. Από την 1.1.2024 τίθεται σε εφαρμογή το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων το οποίο θα περιλαμβάνει οριζόντιες αυξήσεις για όλους τους υπαλλήλους, μετά από 14 χρόνια κατά τα οποία οι μισθοί του δημοσίου είτε μειώθηκαν είτε παρέμεινα «παγωμένοι». Ταυτόχρονα στο νέο μισθολόγιο θα περιλαμβάνεται επιπλέον ενίσχυση για όσους υπαλλήλους κατέχουν θέσεις ευθύνης. Επιπλέον θα αυξηθεί το οικογενειακό επίδομα των υπαλλήλων με παιδιά από 20 ευρώ έως 50 ευρώ αναλόγως με τον αριθμό των τέκνων.
  2. Αυξάνονται οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα με στόχο να διαμορφωθούν – στο τέλος της τετραετίας – στα 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός και στα 950 ευρώ ο κατώτατος μισθός. «Όχημα για αυτό θα είναι η ανάπτυξη της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η ανάπτυξη θα αναγκάσει τους εργοδότες να πληρώσουν υψηλότερες αμοιβές για να βρουν το κατάλληλο προσωπικό. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε και στο ρόλο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, σημειώνοντας ότι ο αριθμός όσων υπογράφονται είναι μεγαλύτερος και έφθασε τις 794.
  3. Αύξηση των συντάξεων το 2024 σε ποσοστό που θα ξεπερνά το 3%.
  4. Εφάπαξ ενίσχυση – στο τέλος του έτους – για όσους συνταξιούχους δεν λαμβάνουν την αύξηση στις συντάξεις τους επειδή συμψηφίζεται με την «προσωπική διαφορά» του νόμου Κατρούγκαλου.
  5. Οι συνταξιούχοι που εργάζονται δεν θα χάνουν – πλέον – το 30% της σύνταξής τους, όπως ισχύει σήμερα. Πιθανότατα από την 1.1.2024, θα λαμβάνουν ο σύνολο της σύνταξης και – αντ’ αυτού – θα υποστούν, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «μια μικρή μείωση της νόμιμης αμοιβής την οποία λαμβάνουν από την εργασία τους.
  6. Εντός της τετραετίας θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές Κατά μία ποσοστιαία μονάδα