Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα βιντεοσκοπημένο υλικό που, όπως λέει, δείχνει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη να πετούν επικίνδυνα χθες (5/7) κοντά σε αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη Συρία, ανάβοντας φωτοβολίδες και αναγκάζοντας τα MQ-9 Reapers να κάνουν ελιγμούς για να τα αποφύγουν.

Στρατιωτικός αξιωματούχος ανέφερε, σύμφωνα με τον Guardian, ότι οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να πολεμήσουν αν χρειαστεί».

Ο υποστράτηγος Άλεξ Γκρίνκεβιτς, διοικητής της 9ης Πολεμικής Αεροπορίας στη Μέση Ανατολή, ανέφερε σε δήλωσή του:«Τα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη επέδειξαν μη ασφαλή και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά, ενώ αλληλεπιδρούσαν με τα αμερικανικά αεροσκάφη στη Συρία», προσθέτοντας ότι οι ενέργειες αυτές απειλούν την ασφάλεια των αμερικανικών και ρωσικών δυνάμεων.

«Καλούμε τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία να σταματήσουν αυτή την απερίσκεπτη συμπεριφορά και να τηρήσουν τα πρότυπα συμπεριφοράς που αναμένονται από μια επαγγελματική πολεμική αεροπορία, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στη διαρκή ήττα του ISIS».

Ο στρατηγός Έρικ Κουρίλα, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η παραβίαση, από τη Ρωσία, των προσπαθειών εκκαθάρισης του εναέριου χώρου πάνω από τη Συρία «αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης».

Περίπου 900 αμερικανικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στη Συρία για να συνεργαστούν με τις, υπό κουρδική ηγεσία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που πολεμούν εκεί τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Δεν δόθηκαν άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και δεν είναι σαφές πού ακριβώς πάνω από τη Συρία έλαβαν χώρα τα περιστατικά.