Μία ακόμη νεκρή εξαιτίας της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ. Το περιστατικό σημειώθηκε στη Λέσβο με θύμα 78χρονη γυναίκα.

Η 78χρονη έχασε τις αισθήσεις της σε παραλία του Γαβαθά στη Λέσβο, ενώ κολυμπούσε. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ το ασθενοφόρο που ερχόταν από την Καλλονή χρειάστηκε δύο ώρες για να φτάσει στο σημείο, με αποτέλεσμα απλώς να διαπιστωθεί ο θάνατος της γυναίκας.

Νωρίτερα, το ΕΚΑΒ είχε κληθεί σε άλλο περιστατικό στην περιοχή της Ερεσού, όπου χρειάστηκε μια ώρα για να φτάσει και να μεταφέρει έναν Άγγλο τουρίστα με συμπτώματα επιληψίας, ο οποίος έπρεπε επειγόντως να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Άντισσας, ενώ στην συνέχεια υπήρξε και τρίτο περιστατικό με ηλικιωμένο που πάσχει από κορονοϊό.

Ο γιατρός και πρώην αντιδήμαρχος Μιχάλης Ρούσσης, ο οποίος έκανε εφημερία στο Κέντρο Υγείας Άντισσας και κλήθηκε για ν’ αντιμετωπίσει τα τρία περιστατικά δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου ότι «την κατάσταση αυτή την αντιμετωπίζουμε συχνά καθώς δεν υπάρχουν διασώστες, υπάρχουν περίπου 10 κενές βάρδιες το μήνα και χθες που δεν υπήρχε βάρδια υπήρχαν τρία περιστατικά στα οποία χρειάστηκε πολύς χρόνος για να έρθει το ΕΚΑΒ. Χθες στο περιστατικό με τον πνιγμό θα μπορούσε να γίνει μια προσπάθεια ανάνηψης αν έφτανε γρήγορα στο Κέντρο Υγείας, καθώς το πρωτόκολλο προβλέπει ότι στους πνιγμούς για τουλάχιστον μισή ώρα γίνεται προσπάθεια ανάνηψης. Σκεφτείτε να ήταν ένα περιστατικό με κάποιο σοβαρά τραυματισμένο που να χρειαζόταν άμεσα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.»

Ο κ. Ρούσσης ανέφερε ότι «θα πρέπει άμεσα να γίνουν προσλήψεις και ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς έχουμε αλλά δεν έχουμε οδηγούς. Λόγω αυτών των ελλείψεων οι βάρδιες μας είναι ψυχοφθόρες και παρακαλούμε να μην συμβεί το χειρότερο».

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε και η ΚΟΒ Υγείας Λέσβου όπου τονίζεται ότι: «Ακόμη μια φορά ένας νεκρός έρχεται, με το χειρότερο τρόπο, να μας υπενθυμίσει τις τραγικές ελλείψεις στη διακομιδή ασθενών στο νησί μας. Μια γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της να περιμένει στην παραλία του Γαβαθά το ασθενοφόρο που ερχόταν από Καλλονή!!! και απλώς να διαπιστώνεται ο θάνατός της όταν έφτασε στο ΚΥ Αντισσας. Παράλληλα άλλα δύο επείγοντα περιστατικά στην περιοχή του ΚΥ Άντισσας χρειαζόταν διακομιδή. Αλλά το ΚΥ ήταν ακάλυπτο καθώς δεν επαρκούν οι οδηγοί για να καλυφθούν οι βάρδιες!!! Αποτέλεσμα το μισό νησί ακάλυπτο για ώρες περιμένοντας, αν χρειαστεί, ασθενοφόρο από Μυτιλήνη. Από καιρό επισημαίνουμε την ανάγκη κάλυψης ΟΛΩΝ των βαρδιών με μόνιμους, εκπαιδευμένους διασώστες ΟΧΙ ΜΟΝΟ στα υπάρχοντα σημεία- σταθμούς του ΕΚΑΒ και τα ΚΥ αλλά και δημιουργία ή και επαναλειτουργία των Κέντρων εφημέρευσης με νοσηλευτές, γιατρούς, διασώστες σε απομακρυσμένα σημεία όπως Ερεσό, Μόλυβο, Μανταμάδο (μέχρι τη λειτουργία του ΚΥ). Καταγγέλλουμε την πολιτική της κυβέρνησης που είναι συνέχεια της πολιτικής που ακολούθησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν τα ζητήματα υγείας του λαού μας σαν κόστος όφελος . Είναι επικίνδυνοι οι χειρισμοί της κυβέρνησης, που προσπαθεί με μπαλώματα από στρατό και πυροσβεστική να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για επείγουσα διακομιδή των ασθενών. Απαιτούμε άμεση κάλυψη ΟΛΩΝ των αναγκών με ΜΟΝΙΜΟΥΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΥΣ διασώστες, νοσηλευτές, και γιατρούς. Δεν θα ανεχτούμε άλλο θάνατο. Εμείς επιλέγουμε τη ζωή και για αυτή θα παλέψουμε μέσα από τα σωματεία μας, τις επιτροπές αγώνα. Το ΚΚΕ ήταν και θα είναι μπροστά σ΄ αυτό τον αγώνα.»