Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επεσήμανε χθες βράδυ (4/7/2023) ότι προειδοποίησε τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν για τις «επικίνδυνες προκλήσεις» για τις οποίες ετοιμάζεται η Ρωσία, σύμφωνα με τον ίδιο, στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ο οποίος βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή.

«Προειδοποίησα τον Εμανουέλ Μακρόν ότι τα κατοχικά στρατεύματα προετοιμάζουν επικίνδυνες προκλήσεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ζελένσκι, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο.

«Συμφωνήσαμε να διατηρήσουμε την κατάσταση υπό τον μέγιστο έλεγχο, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ)», πρόσθεσε.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο πρόεδροι ο Μακρόν εξέφρασε την υποστήριξή του στον Ζελένσκι, ο οποίος ζητεί το ΝΑΤΟ να λάβει ξεκάθαρες δεσμεύσεις έναντι της χώρας του κατά τη σύνοδο της Συμμαχίας στις 11 και 12 Ιουλίου.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την επιθυμία του η σύνοδος να επιτρέψει να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ και να αποτελέσει με αυτό τον τρόπο ευκαιρία για τους συμμάχους να διαβεβαιώσουν την Ουκρανία για τη μακροπρόθεσμη στήριξή τους σε ό,τι αφορά την ασφάλεια», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

Ο Ζελένσκι έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ να αναλάβει «συγκεκριμένες» δεσμεύσεις αναφορικά με την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία μετά το τέλος του πολέμου.

Οι σύμμαχοι αναζητούν ακόμη κοινή γραμμή αναφορικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν στο Κίεβο αλλά και με την πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί τελικά στο ΝΑΤΟ.

Στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους το ΝΑΤΟ ελπίζει να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του νέου συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ουκρανίας παρουσία του Ζελένσκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ