Η Ρωσία μειώνει την παρουσία της στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και δίνει εντολή στους Ουκρανούς υπαλλήλους να απομακρυνθούν πριν από αυτήν την Τετάρτη.

Προφανώς, αρκετοί εκπρόσωποι της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας, Rosatom, έχουν ήδη αποχωρήσει.

Οι Ουκρανοί υπάλληλοι που έμειναν στο εργοστάσιο και αναγκάστηκαν να υπογράψουν συμβόλαια με τη Rosatom είπαν να εκκενώσουν πριν από την Τετάρτη, κατά προτίμηση στην Κριμαία.

Στην τελευταία του ομιλία, ο Πρόεδρος της Ουκρανία, Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σχεδιάζει αυτό που αποκάλεσε «επικίνδυνες προκλήσεις» στο εργοστάσιο που ελέγχεται από τη Μόσχα. Διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία έχει εγκαταστήσει εκρηκτικά για να σαμποτάρει την πυρηνική εγκατάσταση.

Στην πόλη Ζαπορίζια, οι αρχές οργανώνουν εκπαιδευτικές συνεδρίες για να καθοδηγήσουν τον πληθυσμό σχετικά με το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση πυρηνικής καταστροφής.

Πώς να ετοιμάσετε ένα κιτ έκτακτης ανάγκης ή να αποκτήσετε μια αυτοσχέδια μάσκα είναι μερικά από τα βήματα που ακολουθούν για να προσπαθήσουν να οργανώσουν μια ασφαλή έξοδο σε περίπτωση ατυχήματος.

Πόσο όμως ανησυχούν οι γείτονες και τι πιστεύουν για τις προετοιμασίες;

«Φυσικά και ανησυχούμε, γιατί τα παιδιά και τα εγγόνια μας είναι εδώ. Δεν νομίζω ότι μπορείς πραγματικά να προετοιμαστείς για αυτό. Απλώς πρέπει να έχεις επίγνωση της κατάστασης και να ξέρεις από ποια πλευρά φυσάει ο άνεμος για να μπορέσεις να ξεφύγεις εγκαίρως. Ναι, υποθέτω ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την οικογένειά μου . Δεν έχω ιδέα.” πόσο σοβαρό μπορεί να είναι, αλλά είναι επικίνδυνο. Θυμάμαι το Τσέρνομπιλ».

Εν τω μεταξύ, ο ουκρανικός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες των στρατευμάτων του χρησιμοποιώντας έναν εκτοξευτή πολλαπλών πυραύλων GRAD.

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι κερδίζει έδαφος κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Οι δυτικοί σύμμαχοί της δεν έχουν επαληθεύσει σημαντικές προόδους, αλλά μια κατάσταση στασιμότητας.

Η έλλειψη συνοδευτικών οχημάτων για τα ουκρανικά τανκς και τις ρωσικές νάρκες θα επιβράδυνε την προέλαση που σχεδίαζαν τα ουκρανικά στρατεύματα.