Οι πληροφορίες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού βγαίνουν με το σταγονόμετρο όσον αφορά την επίσκεψη στην χώρα μας του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, αλλά όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι θα βρίσκεται στην Ελλάδα στις 4 Αυγούστου. Πρόκειται για ιδιωτική επίσκεψη ενός πολύτιμου συμμάχου της Ελλάδας στο Κογκρέσο, ο οποίος συχνά – πυκνά ασκεί οξύτατη κριτική στην Τουρκία για τις προκλητικές της ενέργειες, ενώ ανέκοψε το τουρκικό αίτημα για την αγορά F-16 και είχε δώσει το ok για την προμήθεια F-35 στην χώρα μας. Είχε έρθει και πέρυσι και μάλιστα πραγματοποίησε μια ιδιαίτερης σημασίας επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη συνοδευόμενος από τον Αμερικανό πρεσβευτή Τζορτζ Τσούνη. Μαζί με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ θα έρθει στην Αθήνα και η αρμενικής καταγωγής σύζυγός του Ναντίν Αρσαλιάν. Το ότι είναι ιδιωτική η επίσκεψή του δεν σημαίνει ότι δεν είναι βαρύνουσας σημασίας. Ας σημειωθεί ότι τον Γερουσιαστή Μενέντεζ παρασημοφόρησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια από τις πρόσφατες επισκέψεις στην Ελλάδα.

REUTERS/Eduardo Munoz

***

Τι γυρεύουν 6 Αμερικανοί γερουσιαστές στην Σούδα

Έως ότου όμως επισκεφθεί την χώρα μας ο Γερουσιαστής Μενέντεζ, βρέθηκαν στην Σούδα 6 Αμερικανοί γερουσιαστές της Επιτροπής που προεδρεύει ο Μενέντεζ, δηλαδή της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας του αμερικανικού Κογκρέσου. Πρόκειται για μια επίσκεψη που γίνεται με κάθε επισημότητα και με όλους τους τύπους που επιβάλλει το πρωτόκολλο του Κογκρέσου, αφού τους γερουσιαστές θα συνοδεύουν και στρατιωτικοί ακόλουθοι. Όλους αυτούς (περίπου 30 άτομα) θα τους παραθέσει κρητικό δείπνο η Ντόρα Μπακογιάννη στο σπίτι της στα Χανιά, ενώ από το ΓΕΕΘΑ θα παραστεί ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας.

EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Τι θα δουν όμως οι Αμερικανοί γερουσιαστές στην Σούδα; Πρώτα από όλα θα έχουν μια απευθείας ενημέρωση από την Ντόρα Μπακογιάννη για όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας (αλλά και στην Ευρώπη) και θα είναι σημαντική. Εν συνεχεία θα επισκεφθούν την αεροπορική βάση καθώς και το απόρρητο κρηπίδωμα 14, στο οποίο μπορούν να δέσουν (και να εξυπηρετηθούν) πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα και υποβρύχια. Η Σούδα θεωρείται η ασφαλέστερη βάση στην Μεσόγειο, «ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο», όπως λέει συχνά ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.


(ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)

***

Το μυστικό υπερόπλο του Τασούλα

Έμπειρος πολιτικός και κοινοβουλευτικός ο κ. Τασούλας, υποσχέθηκε, μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Βουλής ότι θα διαφυλάξει την αξιοπιστία του Κοινοβουλίου στέλνοντας μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις της Βουλής. Επανεξελέγη χωρίς αντιπροέδρους «Σπαρτιάτες», «Νίκη» και «Πλεύση Ελευθερίας». Και τούτο γιατί οι προταθέντες αντιπρόεδροι από τρία κόμματα δεν συγκέντρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό των ψήφων. Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής προειδοποίησε ως εξής τους «εν αναμονή ταραξίες»: «Ούτε… διακονάρηδες της εφήμερης δημοσιότητας να γίνουν, ούτε να παρακωλύουν τη λειτουργία της Βουλής, ούτε να είναι αλαζόνες, με ακραίες συμπεριφορές μόνο και μόνο για να «παίξουν» στα μέσα ενημέρωσης, τους είπε. Δηλαδή με δυο λόγια ξεκάθαρα μηνύματα που μένει να δούμε κατά πόσο θα τηρηθούν μιας και η σημερινή Βουλή μοιάζει τόσο ετερόκλητη και τόσο κατακερματισμένη που δύσκολα θα ξαναδούμε τόση σύμπνοια όπως αυτή για την εκλογή του νέου προέδρου. Αλλά ο κ. Τασούλας έχει και ένα υπερόπλο στην φαρέτρα του που προτίμησε να το κρατήσει μυστικό: Περικοπή μισθού. Ίσως το μοναδικό μέτρο που υπολογίζουν οι «ταραξίες».

EUROKINISSI

***

Το «καλημέρα» της Πλεύσης Ελευθερίας

Πρώτη μέρα της συνεδρίασης της Ολομέλειας και προς το παρόν βλέπουμε «ήσυχους» και αμίλητους τους «νέους», δηλαδή τη «Νίκη» και τους «Σπαρτιάτες». Όχι, όμως, την Πλεύση Ελευθερίας που με το «καλημέρα» έκανε την παρουσία της αισθητή η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είναι σίγουρο ότι τα μηνύματα του κ. Τασούλα για εφήμερη δημοσιότητα δεν θα τα λάβει και ιδιαίτερα υπόψη. Κάτι που φάνηκε με την πρώτη παρέμβασή της (για ένα «παρών» στην εκλογή Προέδρου της Βουλής μιλούσε για περίπου τρία λεπτά), που θύμισε το 2015 και αποδοκιμάστηκε από συναδέλφους της.

***

Γέμισαν και πάλι τα θυρωρεία της Βουλής με συγγενείς και φίλους

Ήταν για πολλούς έκπληξη το γεγονός ότι η Βουλή των Ελλήνων (το καφενείο, αλλά και το εντευκτήριο) γέμισε και πάλι χθες με συγγενείς, φίλους και μικρά παιδιά, τη στιγμή που η χθεσινή συνεδρίαση ήταν για την εκλογή νέου προέδρου και αντιπροέδρων του Σώματος. Τι είχε συμβεί; Μου λένε ότι οι περισσότεροι ήταν φίλοι και συγγενείς του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, στην πιο σημαντική ημέρα της πολιτικής του ζωής, της επανεκλογής του στην προεδρία του Κοινοβουλίου.

Greece on July 3, 2023. /Ορκωμοσία της νέας Βουλής, Αθήνα, Ελλάδα στις 3 Ιουλίου 2023

***

Μιλάμε για γκουρμέ καταστάσεις

Γέμισαν τα θυρωρεία, αλλά γέμισε και το εστιατόριο της Βουλής. Επανήλθε η (γαλλοσπουδαγμένη) σεφ της Βουλής, Κωνσταντίνα Μητσοτάκη και τα πρώτα πιάτα που ετοίμασε χθες για τους βουλευτές, τους συγγενείς τους και τους υπαλλήλους του Κοινοβουλίου ήταν μπριάμ, πατσιτσάδα με μοσχαράκι ραγού, ψαρονέφρι με σάλτσα demi glace με πλιγούρι και μυρωδικά, φρέσκο λαβράκι σχάρας, μπιφτέκια γαλοπούλας με πουρέ σπασμένης πατάτας και μους αβοκάντο και κριθαρότο γαρίδας με λάδι τρούφας. Κανονικό γκουρμέ, δηλαδή. Και όσο για τις τιμές…. Το εστιατόριο της Βουλής είναι ίσως το πιο φθηνό στην Ελλάδα, για παράδειγμα το φρέσκο λαβράκι σχάρας το χρεώνει 9,5 ευρώ (και εάν το πάρεις σε πακέτο 8,6 ευρώ), το μπριάμ μόλις 5,5 ευρώ και την πατσιτσάδα 8,2 ευρώ.

***

Η χειραψία Μητσοτάκη Φαμέλλου υπό το βλέμμα του Τσίπρα

Τον νέο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τον πρώτο μετά από χρόνια όπου στη θέση αυτή ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, είδαμε στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής. Ο Σωκράτης Φάμελλος κάθισε στη θέση που βρισκόταν παλιά ο κ. Τσίπρας ο οποίος μετακινήθηκε πιο δίπλα. Όταν, λοιπόν, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε να ψηφίσει για το νέο Προεδρείο της Βουλής, βρέθηκε δίπλα στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι λοιπόν έσπευσε να χαιρετήσει με θέρμη τον νέο πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Φάμελλο, υπό το βλέμμα του Αλέξη Τσίπρα. Το ίδιο έκανε βεβαίως και ο Αδωνις Γεωργιάδης, αλλά και η Νίκη Κεραμέως ενώ εντύπωση έκανε ο χαιρετισμός του Νίκου Παππά με τον κ. Γεωργιάδη με τον οποίο έχουν συγκρουστεί πολύ στο παρελθόν.

***

Τι ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο για την τραγωδία της Πύλου

Ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας του πολύνεκρου ναυαγίου της Πύλου ζητάει η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καλώντας παράλληλα τις να συνεργαστούν ώστε να πέσουν φως στα ακριβή αίτια. Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός της, Juan Fernando López Aguilar, αναφέρεται πως η έρευνα είναι απαραίτητη «λόγω της έλλειψης σαφήνειας σχετικά με τα γεγονότα» και έτσι ώστε «να εξεταστούν οι ενέργειες των ελληνικών αρχών και της Frontex και η συμμόρφωσή τους με το Δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές Δίκαιο, ιδίως με τη νομοθεσία για την έρευνα για τη διάσωση στη θάλασσα».

***

Με ένα κλικ… σχολάσαμε

Η ιστορία που θα σας περιγράψω συνέβη στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης την Δευτέρα το βράδυ, μετά την ορκωμοσία της Βουλής. Βρισκόταν εκείνη την ώρα μια σημαντική σύσκεψη ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, δηλαδή του υπουργού Δημήτρη Παπαστεργίου και του υφυπουργού Κωνσταντίνου Κυρανάκη, όταν συνέβη το εξής απρόοπτο. Τα φώτα ξαφνικά έσβησαν. Ήταν 10 η ώρα το βράδυ και τα πάντα βυθίστηκαν στο σκοτάδι. Δεν έβλεπες τη μύτη σου (που λέει ο λόγος). Ο υφυπουργός αμέσως επικοινώνησε με τους υπευθύνους του κτιρίου θέλοντας να μάθει τι ακριβώς συνέβη. Έκπληκτος ακούει να του λένε ότι τα «φώτα έχουν ρυθμιστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να κλείνουν στις 10 ακριβώς και μετά όλοι σχολνάμε». Με ένα κλικ εάν κατάλαβα καλά.

***

Έλληνες κομάντος έτοιμοι για μάχη (Combat Ready)

Στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα Αττικής η αξιολόγηση (evaluation) καθώς και η πιστοποίηση (validation) του Τμήματος Χερσαίας Τακτικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Land Task Group – SOLTG) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, από την Allied Special Operations Forces Command (ASOFCOM), ενόψει της έναρξης ετοιμότητάς του ως τμήμα της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ [NATO Response Force – 24 (NRF – 24)] από 01 Ιανουαρίου 2024. Τελικό αποτέλεσμα ήταν να χαρακτηριστεί «Επιχειρησιακά Έτοιμο – Combat Ready», λαμβάνοντας και επίδοση «Exceptional», όπως είχε χαρακτηριστεί και το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών τον Δεκέμβριο του 2021. Να μην παραβλέψουμε επίσης το γεγονός ότι τα επίλεκτα στελέχη των μονάδων της ΔΕΠ που συμμετείχαν στις αξιολογήσεις, ξεχωρίζουν με τις επιδόσεις τους σε διεθνείς ασκήσεις και διαγωνισμούς.

Η νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου αποτελεί το γνήσιο τέκνο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου που από τα πρώτα της βήματα αποδείχτηκε ένα απόλυτα επιτυχημένο εγχείρημα, καθώς ακολουθώντας δυτικά πρότυπα σύγχρονων ενόπλων δυνάμεων, συγκέντρωσε τις Ειδικές Δυνάμεις και τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και των τριών κλάδων σε ένα πανίσχυρο αυτοδύναμο σχήμα κοινής επιχειρησιακής αντίληψης και δράσης.

***

Χιλιάδες πετούν στον ουρανό αλλά με τα φτερά σου κανείς

Και κλείνω με ένα εντυπωσιακό βίντεο που παρουσίασε η Πολεμική Αεροπορία για την Σχολή Ικάρων. Όντως είναι εντυπωσιακό και απευθύνεται στους νέους και τις νέες που πέτυχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις και θα κληθούν τις επόμενες ημέρες να επιλέξουν την σχολή που θα φοιτήσουν: «Τόλμησε να κάνεις το βήμα. Χιλιάδες πετούν στον ουρανό αλλά με τα φτερά σου κανείς. Είναι αλλιώς να είσαι Ίκαρος» είναι το μήνυμα της σχολής στο βίντεο που ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχει ως στόχο να κεντρίσει το ενδιαφέρον των νέων για την Πολεμική Αεροπορία.