Είναι η αλόη βέρα καρκινογόνα; Μετά την συζήτηση για την ασπαρτάμη, που θα ανακοινωθεί στις 14 Ιουλίου από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) αν είναι καρκινογόνα, μπαίνει στο μικροσκόπιο το συγκεκριμένο φυτό.

«Δεν είναι η αλόη βέρα το καρκινογόνο. Είναι μια ομάδα ουσιών που περιέχεται στον φλοιό. Το φυτό αποτελείται από την πράσινη φλούδα και το ζελέ, που έχει φαρμακευτικές, καλλυντικές, επουλωτικές, ιδιότητες. Η πράσινη φλούδα περιέχει ανθρακινόνες που είναι ουσίες που ανήκουν στα πιθανόν καρκινογόνα» λέει στην ΕΡΤ η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Χρύσα Σαρδέλη.

«Πολλές φορές για να αυξηθεί το κέρδος ή ακόμη και από άγνοια χρησιμοποιούνται μέρη του φυτού τοξικά» πρόσθεσε αναφερόμενη στην πόσιμη αλόη. «Δεν πρέπει ούτε να βράζουμε, ούτε να πολτοποιούμε, αλλά ούτε και να ακουμπάμε επάνω μας την φλούδα της αλόης» ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας επίσης ότι τα προϊόντα με ζελέ αλόης δεν μας ανησυχούν, καθώς η επάλειψη εξωτερικά δεν ενέχει κίνδυνο.

«Τα συμπληρώματα δεν δοκιμάζονται κλινικά»

Η καθηγήτρια πρόσθεσε ότι πρόκειται για δοσεξαρτώμενα προϊόντα, πρέπει δηλαδή κανείς να χρησιμοποιεί το ελάχιστο δυνατό και μόνο εξωτερικά. «Η πόσιμη αλόη, αν δεν ξέρουμε από πού προέρχεται, ίσως να μας δημιουργήσει πρόβλημα» είπε η κ. Σαρδέλη.

«Δυστυχώς τα συμπληρώματα δεν δοκιμάζονται κλινικά όπως τα φάρμακα οπότε δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις μπορούν να έχουν στην υγεία , δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι μαζί με το ζελέ της αλόης δεν περιέχεται και χυμός από την φλούδα, ανέφερε.