Η παραίτηση του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠαΣοΚ έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στη Χαριλάου Τρικούπη. Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν λίγες οι φορές κατά το παρελθόν που το πρώην κορυφαίο στέλεχος του κόμματος είχε διαφοροποιηθεί από τη γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη, δεν υπήρχαν ενδείξεις για το ότι θα προχωρούσε σε κίνηση οριστικού διαζυγίου με το ΠαΣοΚ. Από τα ραντάρ των επιτελών του κ. Ανδρουλάκη δεν πέρασε απαρατήρητο το «καλή επιτυχία στην κυβέρνηση» ούτε η επίσκεψη του στο υπουργείο Εργασίας και η συνάντηση του με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Υπήρξε προβληματισμός, ενόχληση, αλλά οι κινήσεις αυτές δεν ερμηνεύθηκαν ως προμηνύματα της κίνησης που ακολούθησε. Το πρωί της Τετάρτης η Χαριλάου Τρικούπη ήλθε αντιμέτωπη με τον απόλυτο αιφνιδιασμό.

Η τελευταία  διαφοροποίησης του κ. Λοβέρδου ήταν εκείνη πριν τις εκλογές του Μαΐου, όταν πήρε σαφείς αποστάσεις  από τη γραμμή «ούτε Τσίπρας – ούτε Μητσοτάκης» που είχε χαράξει προεκλογικά ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα, για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι πολίτες», είχε αναφέρει τότε χαρακτηριστικά. Η Χαριλάου Τρικούπη με διαρροή της τότε είχε σχολιάσει: «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο» ταυτίζοντας τις απόψεις του με αυτές του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου και υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου. Ήταν φανερό ότι η απόσταση που χώριζε τη Χαριλάου Τρικούπη από τον πρώην υπουργό, άρχισε να μεγαλώνει επικίνδυνα.

«Εγώ δεν είμαι στέλεχος που το διαγράφεις εύκολα»

Στις τότε φήμες ότι θα μπορούσε η Χαριλάου Τρικούπη να προχωρήσει σε διαγραφή του, καθώς σύμφωνα με τα τότε ρεπορτάζ το κλίμα για τον κ. Λοβέρδο είχε βαρύνει αρκετά, ο έμπειρος πολιτικός είχε σχολιάσει πως «εγώ δεν είμαι στέλεχος που το διαγράφεις εύκολα». Πράγματι, η διαγραφή του δεν έγινε πράξη εκείνη την περίοδο, καθώς παρότι είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο, με την πρόταση περί διαγραφής να πέφτει στο τραπέζι και να συζητείται σοβαρά, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θέλησε να λάβει αποφάσεις εν θερμώ καθώς υπήρχε ο διπλός κίνδυνος αφενός η ατζέντα που έθεσε ο κ. Ανδρουλάκης με στόχο την ολική επαναφορά του ΠαΣοΚ στο πολιτικό παιχνίδι να πήγαινε περίπατο, αφετέρου θα άνοιγε, σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, ένας κύκλος εσωστρέφειας, που πιθανότατα θα προκαλούσε εκλογική ζημιά.

«Μίλησα καθαρά, αλλά δεν έχω σκοπό να δημιουργήσω σύγκρουση. Έβαλα τελεία, προχωράμε για τις εκλογές του Μαΐου» είχε δηλώσει εν συνεχεία ο πρώην υπουργός θέλοντας να ρίξει τους τόνους. «Σχολίασα με επάρκεια και ακρίβεια, δεν θα το συνεχίσω» είχε συμπληρώσει, δίνοντας ένα προσωρινό, όπως αποδείχθηκε τέλος, στην κόντρα του με τη Χαριλάου Τρικούπη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κύριος Λοβέρδος είχε διαφοροποιηθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του καθώς δεν υπέγραψε το έγγραφο αίτημα της προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, τον Δεκέμβριο του 2022, για τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας στα άρθρα 7 και 10 του νομοσχεδίου που αφορούσε τον τομέα της Υγείας, καθώς και επί της αρχής του ίδιου νομοσχεδίου.

Το «κρυφτό» με τη Χαριλάου Τρικούπη και η απόφαση παραίτησης

Επί της ουσίας μετά την εσωκομματική μάχη στο ΠαΣοΚ και την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, ο κ. Λοβέρδος ακολούθησε μια πορεία εξόδου από το ΠαΣοΚ. Με τη Χαριλάου Τρικούπη, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «έπαιζε κρυφτό».  Έβαζε συνεχώς υποσημειώσεις στις πολιτικές του κόμματος αλλά απέφυγε τη διαφοροποίηση στις ψηφοφορίες κάτι που θα έδινε βάση για τη διαγραφή του. Είναι φανερό ότι είχε αρχίσει να ζυμώνεται μέσα του το να ανοίξει ο ίδιος, τη στιγμή που ήθελε και με τον τρόπο που ήθελε, την πόρτα της εξόδου. Κομβικό σημείο της απόφασης του κ. Λοβέδρου να τραβήξει το δρόμο του ήταν η αποτυχία εκλογής του στη Βουλή μετά από 23 χρόνια. Στις εκλογές του Μαΐου, ο κ. Λοβέρδος βρέθηκε δεύτερος στον Βόρειο Τομέα μεταξύ των υποψηφίων του ΠαΣοΚ, πίσω από τη Μιλένα Αποστολάκη. Το ΠαΣοΚ δεν κατάφερε να κερδίσει δεύτερη έδρα τον Ιούνιο και έτσι ο έμπειρος πρώην υπουργός έμεινε εκτός Βουλής.