Οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για πιο ακραία καιρικά φαινόμενα και ρεκόρ θερμοκρασιών τους επόμενους μήνες, προειδοποίησε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), ένας από τους πλέον εξειδικευμένους οργανισμούς του ΟΗΕ, καθώς κήρυξε την έναρξη του φαινομένου Ελ Νίνιο.

Το Ελ Νίνιο είναι ένα φυσικό φαινόμενο στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό που φέρνει θερμοκρασίες υψηλότερες από το μέσο όρο στην επιφάνεια της θάλασσας και έχει μεγάλη επιρροή στον καιρό σε όλη την υδρόγειο, επηρεάζοντας δισεκατομμύρια ανθρώπους.

«Η εμφάνιση του Ελ Νίνιο θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα να σπάσουν ρεκόρ θερμοκρασίας και να σημειωθί ακραία ζέστη σε πολλά μέρη του κόσμου και στους ωκεανούς», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO Πέτρι Ταάλας.

Η δήλωση αυτή «αποτελεί μήνυμα προς τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να κινητοποιήσουν τις προετοιμασίες για τον περιορισμό των επιπτώσεων στην υγεία μας, στα οικοσυστήματα και στις οικονομίες μας».

Για να σωθούν ζωές, οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμαστούν έγκαιρα, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον WMO υπάρχει 90% πιθανότητα το Ελ Νίνιο να συνεχιστεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 με μέτρια ένταση.

Μαζί με την αυξημένη υπερθέρμανση των ωκεανών, τα γεγονότα του Ελ Νίνιο συνήθως συνδέονται με αυξημένες βροχοπτώσεις σε περιοχές της νότιας Νότιας Αμερικής, των νότιων Ηνωμένων Πολιτειών, του Κέρας της Αφρικής και της Κεντρικής Ασίας.

Αλλά μπορεί επίσης να ενισχύσει τις έντονες ξηρασίες, τα κύματα καύσωνα και τις πυρκαγιές στην Αυστραλία, την Ινδονησία, μέρη της νότιας Ασίας, την Κεντρική Αμερική και τη Βόρεια Νότια Αμερική.