Ο Σύλλας Τζουμέρκας επιστρέφει για τρίτη φορά στο Λοκάρνο – 9 χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία του «A Blast» στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ και 6 χρόνια μετά την εκτός συναγωνισμού συμμετοχή του με την μικρού μήκους ταινία του «Α Μanifesto for the Un-Communal» το 2017.

View this post on Instagram

A post shared by Syllas Tzoumerkas (@syllas_tzoumerkas)

Η νέα 8λεπτη μικρού μήκους ταινία του  Σύλλα Τζουμέρκα «Η Μητέρα μου Είναι Αγία» πρόκειται να κάνει πρεμιέρα στο Διαγωνιστικό Τμήμα Pardi di Domani – Corti d’autore (Auteur Short Films Competition), το τμήμα του φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο σε ταινίες μικρού μήκους καθιερωμένων σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο.

Η ταινία γυρίστηκε, μονταρίστηκε και προβλήθηκε, real time, κατά τη διάρκεια μιάμισης μέρας στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου στις 22 Απριλίου στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο της δράσης Μυστήριο 84, ΠΑΝΗΓΥΡΙ – Live Cinema, Εργατική Τάξη, Σειρήνες, του πρωτοποριακού φεστιβάλ που συνεπιμελήθηκε ο Σύλλας Τζουμέρκας μαζί με τους Lorenzo Esposito και Μαρία Χατζηχριστοδούλου.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Αγγελική Παπούλια, υποδυόμενη μια μητέρα που κουβαλά μόνιμα τη «μαύρη πέτρα» της διαλυμένης της οικογένειας. Στιγμιότυπα μοναξιάς, νοερών ταξιδιών, περιπλάνησης και πράξεων βάναυσου περιπαιγμού των γύρω της παραλληλίζονται με κοντινά του γιου της (Τζάκοπο Ολμο Αντινόρι, ο έφηβος τότε Λορέντζο του «Εγώ κι Εσύ» του Μπερτολούτσι), ενώ εκείνος αφηγείται σε φίλους (και ακολούθως στο φακό), το γεμάτο δοκιμασίες παρελθόν της. Η αντίστιξη, ευθυγραμμισμένη με το θέμα της απουσίας του συντρόφου-προστάτη-πατέρα, κλιμακώνεται σε μια φευγαλέα συνάντηση με αβέβαιη εξέλιξη, ένα σενάριο που θα συνεχίσει να γράφεται στο μυαλό του θεατή μετά το φιλμικό φινάλε.

Για τον σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα, αυτή είναι «μια επιστροφή στις ρίζες του εντελώς χειροποίητου σινεμά, μια ταινία που στη σύντομη διάρκειά της οδηγεί με μεγάλη ταχύτητα προσωπικές και πολιτικές διαψεύσεις σε ένα λυτρωτικό θρησκευτικό slapstick».

Συντελεστές:

Σενάριο-σκηνοθεσία: Σύλλας Τζουμέρκας / παραγωγός: Κωνσταντίνος Σακκάς / executive producer: Σύλλας Τζουμέρκας / διεύθυνση φωτογραφίας: Αλεξάνδρα Ρίμπα / μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης / σκηνικά: Πηνελόπη Βαλτή / κοστούμια: Μάρλι Αλειφέρη / ήχος: Δημήτρης Κανελλόπουλος, Κώστας Μπώκος / σχεδιασμός κομμώσεων & μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου / συμπληρωματικό κάστινγκ: Κλεοπάτρα Αμπατζόγλου, Λυδία Βαϊρακταράκη / διεύθυνση παραγωγής: Βαγγέλης Φακίνος / βοηθοί σκηνοθέτη: Νίκος Κολιούκος, Μαριάννα Μποζαντζόγλου / σύμβουλος παραγωγής: Μαρία Δρανδάκη.