Μονόδρομος ήταν η διακοπή της δίκης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι μετά την εκλογή της Ρένας Δούρου στη Βουλή στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τους 21 κατηγορούμενους για την υπόθεση αυτή.

Η διαδικασία, μετά από οκτώ και πλέον μήνες, διακόπηκε προκειμένου το δικαστήριο να διαβιβάσει στη Βουλή αίτημα για άρση ασυλίας της Ρένας Δούρου, που με βάση το Σύνταγμα συνιστά αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου η τακτική δικαιοσύνη να κρίνει μέλος του Κοινοβουλίου.

Έτσι η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 24 Ιουλίου υπό την αναγκαία προϋπόθεση ότι θα έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση της Βουλής σε διαφορετική περίπτωση θα δοθεί νέα δικάσιμο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η πολύπαθη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς και τους 32 εγκαυματίες θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο, ενώ σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται πέντε χρόνια και δεν έχει ακόμα εκδοθεί απόφαση σε πρώτο βαθμό. Εξέλιξη για την οποία δεν έχει ευθύνη το παρόν δικαστήριο το οποίο έχει τρέξει την υπόθεση, αναγνωρίζοντας εκ των προτέρων τις αντικειμενικές δυσκολίες καθως και τον ορατό κίνδυνο της παραγραφής σε επόμενους βαθμούς κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκλογή της Ρένας Δούρου στο Κοινοβούλιο εκ των πραγμάτων θα έχει ανάλογη επίπτωση και στη δεύτερη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που αφορά τους εγκαυματίες, οι οποίοι δεν είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό κατάλογο των παθόντων.

Με την έναρξη της σημερινής διαδικασίας ο εισαγγελέας της έδρας Παναγιώτης Μανιάτης έθεσε το ζήτημα που ανέκυψε μετά τις τελευταίες εκλογές που εξελέγη βουλευτής η κατηγορούμενη Ρένα Δούρου. «Υπάρχει δικονομικό κώλυμα και θα πρέπει να ζητηθεί από τη Βουλή άδεια για τη συνέχιση της δίκης και μέχρι τότε η διαδικασία πρέπει να διακοπεί» είπε ο εισαγγελικός λειτουργός απευθυνόμενος προς το δικαστήριο.

Η δήλωση της Ρένας Δούρου

Στη συνέχεια ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης της Ρένας Δούρου, Θεόδωρος Σχοινάς ο οποίος την εκπροσωπεί στη δίκη, ανέγνωσε δήλωση της εντολέως στην οποία αναφέρεται με ρητό τρόπο στην απόφαση της να παραιτηθεί από τη βουλευτική ασυλία σκοπεύοντας να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής να προχωρήσει άμεσα η σχετική διαδικασία για να συνεχιστεί κανονικά η δίκη, επισημαίνοντας μάλιστα ότι αναμένει τη δίκαια κρίση του δικαστηρίου,καθώς όπως αναφέρει δεν έχει διαπράξει τίποτα για να φοβάται την κρίση της δικαιοσύνης.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας Μαρία Γκιαούρη ανακοίνωσε τη διακοπή της δίκης για τις 24 Ιουλίου Σε περίπτωση πάντως που δεν έχει εκδοθεί μέχρι τότε η αναγκαία απόφαση της Βουλής το δικαστήριο θα οδηγηθεί σε νέα διακοπή με ο,τι αυτό μπορεί να σημαίνει αναφορικά με τον αγώνα δρόμου που γίνεται για την απονομή δικαιοσύνης που επί χρόνια περιμένουν με.περισση αξιοπρέπεια οι συγγενείς των θυμάτων που με μαρτυρικό τροπο έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους εξαιτίας της παντελούς απουσίας του κρατικού μηχανισμού.