Την πρώτη τους συνέντευξη μετά τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έδωσαν στη Σοφία Παπαϊωάννου και στην εκπομπή «365 στιγμές» τα παιδιά του, Παύλος και Νικόλαος Γλύξμπουργκ. Μίλησαν για την απώλεια του πατέρα τους, εξέφρασαν το παράπονό τους για την αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας και τόνισαν ότι είναι και αισθάνονται Έλληνες.

«Είναι δύσκολο, δεν το περιμέναμε τόσο σύντομα, αλλά είχε κουραστεί πολύ. Μας ήρθε ξαφνικά και το περιμέναμε να μας έρθει. Παρ’ όλα αυτά, η οικογένεια είναι πολύ δεμένη, ήθελε ο πατέρας μου να κρατάμε μία ζεστή οικογένεια. Σαν πατέρας ήταν αυστηρός, αλλά πολύ αγαπητός. Τον βάραινε πάντα η Ιστορία, αλλά ήξερε πώς να διαλέξει τη στιγμή να είναι πατέρας και να είναι και αυτός που ήταν όταν χρειαζόταν. Όταν πέθανε ο παππούς μου το ’63 είχαμε κλείσει 100 χρόνια βασιλείας από τον Γεώργιο τον Α’. Υπάρχει μια μεγάλη Ιστορία που δένει την οικογένεια με τη χώρα μας […] Όταν ο πατέρας μου αναγκάστηκε να φύγει από την Ελλάδα, η αγάπη του για τη χώρα ήταν πάντα εκεί» ανέφερε ο Παύλος για την απώλεια του πατέρα του.

«Μας μεγάλωσε με την ελληνική παιδεία»

Από την πλευρά του ο Νικόλαος ανέφερε: «Είναι μεγάλη λύπη, μου λείπει ο άνθρωπος, ίσως ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει. Προχτές πήγα να φάω με τη μητέρα μου και είπα «θα πάω στους γονείς μου», δεν ξέρω πόσος χρόνος θα περάσει για να το καταπιώ. Μου λείπει αλλά είμαι ευγνώμων για όσα μου δίδαξε. Μας μεγάλωσε με την ελληνική παιδεία».

Και πρόσθεσε: «Είχαμε Έλληνα καθηγητή στο σπίτι και μετά πήγα οικοτροφείο και είμαι πολύ ευγνώμων που μπήκα στην καθημερινότητα του Έλληνα. Ελληνικά μιλούσα, αλλά το να ζεις μαζί με συμμαθητές που ήταν η πρώτη τους γλώσσα τα ελληνικά και όχι αγγλικά και να ακούς την καθομιλουμένη, αυτό με βοήθησε άρα πολύ […] Είμαι πανευτυχής που αποφάσισα να επιστρέψω».

«Η βασιλεία καταργήθηκε, αλλά εμείς είμαστε γεννημένοι πρίγκιπες»

Η Σοφία Παπαϊωάννου ρώτησε τα αδέρφια πώς συστήνονται.

«Συστηνόμουν Παύλος. Συνήθως λέω Παύλος of Greece. Άλλοι με λένε Prince Pavlos. Σε μια σύσκεψη για τη δουλειά μου, λέω ότι είμαι ο Παύλος of Greece. Ξέρετε, το πρίγκιπας Παύλος είναι τίτλος, δεν έχουμε ντοκουμέντο που να το γράφει, αλλά είμαι γεννημένος πρίγκιπας. Το αν είμαστε πρίγκιπες σε μια εργατική θέση, δεν είμαστε, αλλά είμαστε γεννημένοι πρίγκιπες. Η βασιλεία καταργήθηκε, αλλά εμείς είμαστε γεννημένοι πρίγκιπες» είπε.

«Συστήνομαι ως Νικόλαος. Υπάρχουν άνθρωποι που με συστήνουν ως Πρίγκιπα Νικόλαο. Δεν το ζητάω να με αποκαλέσει κάποιος Υψηλότατο. Δεν υπάρχει και λόγος. Αν κάποιος θέλει να με αποκαλέσει πρίγκιπα, δεν θα τον αποτρέψω για να μην τον προσβάλλω, αλλά δεν το ζητάω ποτέ» είπε από την πλευρά του ο Νικόλαος.

Για την ελληνική ιθαγένεια που τους αφαιρέθηκε

Γιατί δεν δηλώνουν επίθετο ώστε να λυθεί το θέμα της ιθαγένειας που τους είχε αφαιρεθεί; «Έχω επίθετο. Της Ελλάδος. Γιατί να το αλλάξω; Όταν έγινε ο νόμος έγινε για να μας επιτεθούν. Όπου και αν πάω, με αποκαλείτε με όποιο όνομα θέλετε. Εγώ είμαι ο Παύλος και είμαι αυτός που είμαι. Με αυτό γεννήθηκα, με αυτό έχουν περάσει όλη τους τη ζωή οι απόγονοί μου» υπογράμμισε ο Παύλος.

«Παντού αισθανόμουν ξένος. Μόλις ήρθα εδώ αισθάνθηκα ότι είναι ο τόπος μου. Δεν είναι θέμα επιλογής επιθέτου. Είχα ιθαγένεια, μας αφαιρέθηκε. Εννοείται ότι επιδιώκω να αποκτήσω την ιθαγένεια, επίθετο δεν έχω, μπορούμε να το κουβεντιάσουμε αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το να σου αφαιρέσουν την ιθαγένεια είναι κάτι γραφειοκρατικό. Το αν είμαι Έλληνας ή όχι το ξέρω εγώ, στις φλέβες μου ρέει Ελλάδα, ταυτίζομαι με αυτόν τον τόπο και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς» είπε ο Νικόλαος.

Η επιθυμία τους να υπηρετήσουν στον ελληνικό στρατό

Και τα δύο αδέρφια εκφράζουν την επιθυμία τους να είχαν υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό.

«Θα ήθελα να κάνω τη θητεία μου στον ελληνικό στρατό. Όμως καταλαβαίνετε ότι θα ήταν δύσκολο. Και για να είαι σωστός με τη χώρα μου έκανα τη θητεία σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, όπως λέει ο νόμος» λέει ο Παύλος.

Την επιθυμία του να είχε υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό εξέφρασε και ο Νικόλαος.

«Περίμενα πώς και πώς να μου έρθει το χαρτί και να υπηρετήσω στον Ελληνικό Στρατό, η μεγαλύτερη τιμή μου θα ήταν να υπηρετήσω στον ελληνικό στρατό, αλλά δεν ήρθε ποτέ και δε μπορούσα να πάω εγώ και να το ζητήσω. Αν μπορούσα να ζητήσω ρουσφέτι από κάποιον υπουργό Αμύνης, θα ήταν να με βάλει να υπηρετήσω» είπε.

Θα κατέβαιναν στις εκλογές;

Τόσο ο Παύλος όσο και ο Νικόλαος δηλώνουν τον ενδιαφέρον τους για την πολιτική, όχι όμως για μια υποψηφιότητα σε μελλοντικές εκλογές.

«Επειδή μου το ζήτησαν διάφοροι, άνθρωπος είμαι και το σκέφτηκα. Έκατσα, τα έβαλα κάτω και αποφάσισα ότι δεν είναι για μένα», απαντά ο Νικόλαος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Παύλος. «Μπορώ να προσφέρω κι εγώ ως αυτός που είμαι στη χώρα μας. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ η πολιτική της Ελλάδας, αλλά όχι να κατέβω» είπε.