Σήμερα,  3 Ιουλίου 2023 θα απονεμηθεί σε ειδική τελετή τιμητικό Βραβείο (Education Leaders Awards) στην κ. Μάρνυ Παπαματθαίου, αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Το Βήμα» και υπεύθυνη θεμάτων εκπαίδευσης, για την προβολή των σχολείων της χώρας μας και την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων τους μέσα από τις «Μαθητικές Εφημερίδες».

Ο πρωτοποριακός αυτός θεσμός ξεκίνησε το 2020 με την πλήρη στήριξη ενός φωτεινού μυαλού, της κυρίας Φωτεινής Υψηλάντη.

Στο πλαίσιο των προεόρτιων εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την ίδρυση του «Βήματος», κυκλοφόρησε στις 22 Νοεμβρίου 2020 το πρώτο τεύχος της Μαθητικής Εφημερίδας, αφιερωμένο στην ιστορική (1828) Ζωσιμαία Σχολή.

Όσοι διαβάσαμε τότε με προσοχή αυτό το υπέροχο τεύχος, δεν είχαμε καμιά αμφιβολία για τη λαμπρή συνέχεια. Στις 18 Ιουνίου 2023 είδε το φως της δημοσιότητας το 33ο τεύχος, αφιερωμένο στην Πρέβεζα.

Το μαθητικό δοκίμιο «Με το καράβι της μάθησης στη θάλασσα της γνώσης» («Το Βήμα της Κύπρου»), για να αναφέρω ένα μόνο ενδεικτικό παράδειγμα, θα μπορούσε να διδάσκεται στα σχολεία ως πρότυπο νεοελληνικού λόγου.

Το άρθρο «Με το βλέμμα στις Πανελλαδικές» («Το Βήμα της Πρέβεζας») αξίζει να διαβαστεί από τους ειδικούς στην εκπαιδευτική πολιτική για να δουν από την οπτική γωνία των νέων παιδιών τα καθημερινά σχολικά τους βάσανα, από το άγχος και τη διαχείρισή του, ως τα σχέδιά τους για το μέλλον και την πικρία τους για τις περιορισμένες δυνατότητες που υπάρχουν στις μικρές επαρχιακές πόλεις.

Έχω αποδελτιώσει όλες τις μαθητικές εφημερίδες, οι οποίες είναι τώρα διαθέσιμες και σε ηλεκτρονική μορφή. Ανακάλυψα γλωσσικούς θησαυρούς που είχαν διαφύγει την προσοχή των λεξικογράφων και προστέθηκαν τώρα αρκετά νέα λήμματα στο «Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας» της Ακαδημίας Αθηνών.

Στον Αμβρακικό υπάρχουν μόλις 150 «ρινοδέλφινα», ενώ οι «αργυροπελεκάνοι» λιγοστεύουν απελπιστικά. Οι μαθητές περνούν μέσα από τα κείμενά τους την αυξανόμενη κοινωνική, οικολογική και περιβαλλοντική τους ευαισθησία.

Οι εμβληματικές εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα», πέρα από τη δωρεάν προσφορά στους ερευνητές του μεγάλης αξίας αρχειακού υλικού ενός αιώνα, περνούν μηνύματα ποιότητας και εφαρμόζουν στην πράξη βέλτιστες και καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη.