Συχνή είναι τελευταία η εμφάνιση καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες. Στη Σέριφο λουόμενοι είδαν ξαφνικά να περνάει ακριβώς δίπλα τους ένας καρχαρίας που έφτανε τα τρία μέτρα, ενώ έκαναν βόλτα με σκάφος στα ανοιχτά του νησιού.

Παρόμοια εικόνα και στην Κοκκίνη του Ηρακλείου, όπου νεαροί είδαν έναν μικρό καρχαρία να κολυμπά δίπλα τους. Ένας καρχαρίας της οικογένειας των μακρύπτερυγων μάκο εντοπίστηκε να κολυμπά έξω από το λιμάνι της Ζακύνθου.

Οι ειδικοί εξηγούν την έντονη κινητικότητά τους στις ελληνικές παραλίες στην αναπαραγωγή τους.

«Είναι περίοδος αναπαραγωγής και για να εναποθέσουν τα αυγά τους ή για να γεννήσουν τα αυγά τους, δεν το κάνουν στην ανοιχτή θάλασσα αλλά στα ρηχά» λέει στο Mega η υπεύθυνη προγραμμάτων της περιβαλλοντικής οργάνωσης ISEA, Αναστασία Χαρίτου.

Τι πρέπει να κάνουμε

Τι κάνουμε σε περίπτωση που δούμε καρχαρία; «Σε οποιαδήποτε αλληλεπίδραση με την άγρια ζωή, η αντίδρασή μας πρέπει να είναι να απομακρυνθούμε. Το ότι ένα ζώο είναι επικίνδυνο δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να προκαλέσει ζημιά. Το ότι δεν είναι επικίνδυνο σημαίνει ότι ενεργά δεν θα επιτεθεί. Τα μικρότερα είναι πιο επιθετικά», σημειώνει ο ιχθυολόγος Γιάννης Γιόβος.

Αν είμαστε στην παραλία και εντοπίσουμε κάποιο κητοειδές ειδοποιούμε αμέσως το Λιμενικό.