Χωρίς παρατράγουδα εξελίχθηκαν οι εκλογές στον απόδημο ελληνισμό, μια διαδικασία που διήρκεσε 29 ώρες, από την Αυστραλία έως τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και του Καναδά. Συνολικά συστάθηκαν 102 εκλογικά τμήματα (99 στις εκλογές του Μαΐου) σε 35 κράτη και 82 πόλεις, όπου είχαν εγγραφεί 25.610 Έλληνες εκλογείς (22.855 το Μάιο). Απαιτήθηκαν περισσότερες από 300 διευθετήσεις ταξιδιών -έκδοση αδειών θεώρησης, διπλωματικών διαβατηρίων, διάθεση οχημάτων κ.ά. -για τις μετακινήσεις στο εξωτερικό και συντονισμός περίπου 900 μελών εκλογικών αντιπροσωπειών.

Στις 20 Μαΐου και τις 24 Ιουνίου, μια ημέρα νωρίτερα από την Ελλάδα, οι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν σε άλλες χώρες είχαν τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, να ψηφίσουν σε βουλευτικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό, σύμφωνα τις προβλέψεις του νόμου 4648 του 2019. Το βάρος αυτής της διαδικασίας το σήκωσε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης. Και από ότι φαίνεται από τα εγκωμιαστικά σχόλια που αναρτήθηκαν σε ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης από δημοσιογράφους και μέλη της ομογένειας, όλα εξελίχθηκαν ομαλά.

Η προετοιμασία ξεκίνησε αρκετούς μήνες νωρίτερα, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Ο κ. Χρυσουλάκης κατήρτισε και συντόνισε το επιχειρησιακό σχέδιο για την άρτια προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας στο εξωτερικό. Συνέστησε ομάδες εργασίας και έθεσε σε λειτουργία ένα μηχανισμό στο υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος κινητοποίησε πολυάριθμα έμπειρα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και όλων των συναρμόδιων διευθύνσεων της κεντρικής υπηρεσίας, καθώς και 61 πρεσβευτικές και προξενικές αρχές που συνέπραξαν διαθέτοντας χώρους για τη διεξαγωγή των εκλογών και διπλωματικούς υπαλλήλους, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις άσκησαν καθήκοντα αντιπροσώπων δικαστικής αρχής.

Προκειμένου να υλοποιηθούν τα παραπάνω, εκδόθηκαν περισσότερες από 120 εγκύκλιοι για θέματα εκλογικής διαδικασίας. Μια ειδική πλατφόρμα ως βάση δεδομένων υποστήριξε όλα τα στάδια της εκλογικής διαδικασίας, από την αποστολή ψηφοδελτίων και εκλογικού υλικού, τη σύσταση και ομαλή λειτουργία των εκλογικών τμημάτων έως την ασφαλή παράδοση των ψηφοδελτίων στο Εφετείο Αθηνών. Ανά πάσα στιγμή ήταν γνωστό στο επιχειρησιακό κέντρο μέσα στη Γενική Γραμματεία, πού βρίσκονταν γεωγραφικά οι σάκοι με το εκλογικό υλικό, πού βρίσκονταν οι επόπτες και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, ενώ υπήρχε διαρκής παρακολούθηση των πτήσεων επιστροφής στο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου οχήματα της Αστυνομίας περίμεναν για να προσκομιστεί το υλικό στο Εφετείο Αθηνών. Δημιουργήθηκε έτσι μια παρακαταθήκη για τις επόμενες εκλογές, οι οποίες όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα διεξαχθούν με έναν νέο και πιο απλοποιημένο νόμο, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές. Να σημειωθεί ότι στις εκλογές του Ιουνίου η συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού που κατάφεραν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους ήταν 70%, ενώ τον Μάιο έφτασε στο 80%.