Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την ανάπτυξη από το υπουργείο Εσωτερικών «πρόσθετων μέσων» μετά από τρεις νύχτες ταραχών που βιώνει η χώρα με αφορμή τον θάνατο εφήβου σε προάστιο του Παρισιού από σφαίρα αστυνομικού, με τον ίδιο να καταγγέλλει «εργαλειοποίηση» αυτού του δραματικού περιστατικού.

Κατά τη διάρκεια διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που διεξήχθη στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Μακρόν, που επέστρεψε εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «ταχεία και ανάλογη» αντίδραση της αστυνομίας.

Απηύθυνε έκκληση σε «όλους τους γονείς να επιδείξουν υπευθυνότητα» και ανέφερε πως η βία οργανώνεται διαδικτυακά. Για το λόγο αυτό, ζήτησε από μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Snapchat και το TikTok να «αφαιρούν» περιεχόμενο και να εντοπίσουν χρήστες που συνδέονται με τα βίαια επεισόδια, καθώς θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο τροφοδοτείται η βία.

30 Ιουνίου 2023, Παρίσι

Στο μεταξύ, η Μασσαλία, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, αποφάσισε να απαγορεύσει τις δημόσιες συγκεντρώσεις σήμερα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της πόλης. Το Reuters αναφέρει ότι όλα τα ΜΜΜ στη Μασσαλία θα σταματούν επίσης από τις 19:00 τοπική ώρα. Παρόμοια μέτρα έχουν ληφθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Επιπλέον, οι Βρετανοί τουρίστες που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στη Γαλλία έχουν προειδοποιηθεί για βίαιες αναταραχές και διακοπές στις οδικές μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων πιθανών απαγορεύσεων κυκλοφορίας, σε επίσημη συμβουλή του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται πως χθες η Γαλλία βίωσε την τρίτη συνεχόμενη νύχτα ταραχών στο πλαίσιο πανεθνικών διαμαρτυριών για τη δολοφονία ενός 17χρονου από τη γαλλική αστυνομία.

Σύμφωνα με τη Le Monde, 875 άτομα ανακρίθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκ των οποίων 408 στην περιοχή του Παρισιού, ενώ 492 κτίρια δέχθηκαν επίθεση, 2.000 οχήματα κάηκαν και 3.880 πυρκαγιές σημειώθηκαν σε δημόσιους χώρους σε όλη τη Γαλλία.