Πέντε Αμερικανοί μέλη του Κογκρέσου, με επικεφαλής τον Γερουσιαστή Μάικ Κράπο εμφανίστηκαν το πρωί της Τρίτης στο Πεντάγωνο και παραλίγο να συμπέσουν στην τελετή παράδοσης- παραλαβής του υπουργείου, αφού χθες ήταν ημέρα της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης. Τους οδήγησαν (μαζί με τον Αμερικανό πρεσβευτή Τζορτζ Τσούνη) στην αίθουσα του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) και άρχισε αμέσως η ενημέρωσή τους από τον ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Τους είπε για τις αναθεωρητικές τάσεις στην ευρύτερη περιοχή για τις ιδιαίτερες προκλήσεις ασφαλείας που διαμορφώνονται λόγω του εξελισσόμενου πολέμου στην Ουκρανία και βεβαίως ανάφερε τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχθηκε στο ΓΕΕΘΑ αντιπροσωπεία μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα. Τρίτη 27 Ιουνίου 2023 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)

Οι Αμερικανοί είχαν  πολλές ερωτήσεις κυρίως για τα όσα συμβαίνουν με τις αναθεωρητικές τάσεις στην περιοχή. Εκείνο που τους ειπώθηκε από τον Αρχηγό, είναι ότι η χώρα μας είναι μια δύναμη σταθερότητας στην περιοχή, δεν θέλει αναταράξεις, αλλά είναι δυνατή και ελκυστική προς φίλους και συμμάχους «και επίφοβη σε αυτούς που μας προσδιορίζουν ως εχθρούς και αντιπάλους».

Αναμνηστική φωτογραφία της επίσκεψης της αμερικανικής αντιπροσωπείας στο Ελληνικό Πεντάγωνο (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)

Στάθηκαν ιδιαιτέρως στο ρόλο που διαδραματίζει το λιμάνι τη Αλεξανδρούπολης, θέλησαν να μάθουν και την στρατιωτική του διάσταση και τον ρόλο του. Ο κ. Αρχηγός τους είπε ότι θα πρέπει να βλέπουν στον χάρτη την γραμμή Βαλτική- Αλεξανδρούπολη- Σούδα και όχι μόνον ένα λιμάνι. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη και στη Λάρισα η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Celeste Wallander. Υπήρξε συζήτηση και για τα F-35 με την διαβεβαίωση εκ μέρους των Αμερικανών ότι όλα βαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα και τα πρώτα F-35 θα βρίσκονται υπό ελληνική κυριότητα το 2028.

***

Το ξίφος, οι τριήρεις και η δεξίωση όταν φεύγει ο υπουργός

Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο εντυπωσιακή τελετή παράδοσης- παραλαβής από αυτήν που γίνεται κάθε φορά που αλλάζει ο υπουργός στο Εθνικής Αμύνης. Έστω κι αν ο υπουργός που αποχωρεί είναι υπηρεσιακός. Τελετή με δώρα, με ταρατατζούμ και με δεξιώσεις. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Με το που άλλαξε ο υπουργός και ήρθε στο υπουργείο ο Νίκος Δένδιας, τον περίμενε ένα… ξίφος. Ήταν το δώρο που έδωσε στον απερχόμενο υπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή. Εν συνεχεία υπήρχαν και άλλα δώρα προς τον κ. Στεφανή, ήτοι αντίγραφα αρχαίων τριήρεων, θυρεούς και πλακέτες. Εν συνεχεία, αφού έγιναν και οι δηλώσεις με τον κ. Δένδια να λέει ότι είναι συνταγματική υποχρέωση η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ο νέος υπουργός και ο απερχόμενος υπουργός, οι δύο υφυπουργοί, ο Α/ΓΕΕΘΑ και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, πήγαν στο Δώμα, όπου υπήρχε μια μικρή δεξίωση (με κρασάκι και finger food) και σε πιο χαλαρή διάθεση οι δύο υπουργοί μίλησαν για αρκετή ώρα.

Παράδοση – παραλαβή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον υπηρεσιακό υπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή στον υπουργό Νίκο Δένδια, στην Αθήνα, στις 27 Ιουνίου 2023.

***

Οι μπλε φάκελοι του Πρωθυπουργού

Στην πρώτη συνεδρίαση της νέας κυβέρνησης (που μόλις χθες ορκίστηκε) του Υπουργικού Συμβουλίου, σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου οι υπουργοί θα παραλάβουν και τους λεγόμενους μπλε φακέλους με τις προτεραιότητες, οι οποίες περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα που καλούνται να δρομολογήσουν και να υλοποιήσουν στη διάρκεια της 4ετίας. Ταυτόχρονα και το επιτελικό κράτος ενισχύεται μαζί με την έμφαση και στο κοινοβουλευτικό έργο. Οι μπλε φάκελοι θα δοθούν στους υπουργούς με τα με ένα βασικό μήνυμα του Πρωθυπουργού: «Δεν θα ανεχθώ αλαζονεία, δεν θα ανεχθώ έπαρση». Τα δύο πρώτα νομοσχέδια θα είναι οι σχέσεις πολίτη με το Δημόσιο (Επιτελικό Κράτος Νο2 το ονόμασαν) και η ενσωμάτωση όλων των προεκλογικών οικονομικών υποσχέσεων σε νόμο. Στο νομοσχέδιο αυτό θα υπάρχει μια τροπολογία για την μεταφορά της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπουργείο Υποδομών.

***

Τα πηγαδάκια στην ορκωμοσία, το asset του Εξωτερικών, το dress code των κυριών και ποια έκλεψε την παράσταση

Εξήντα δύο άτομα (απουσίαζε η 63η, η Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία κόλλησε την επομένη της εκλογικής νίκης της ΝΔ με Covid), δεν τα λες και λίγα για Υπουργικό Συμβούλιο. Γέμισαν την αίθουσα δεξιώσεων του Προεδρικού Μεγάρου και εάν προσθέσεις σε αυτούς συζύγους, παιδιά, γονείς (ανά δύο στον καθένα επιτρεπόταν), τότε μας κάνουν 164 άτομα στο Προεδρικό για την ορκωμοσία. Αλλά κανείς δεν κρατούσε στατιστικά. Ήταν οι πάντες τρισευτυχισμένοι για τα νέα τους καθήκοντα, τόσο που άρχισαν μέσα στην αίθουσα (πίνοντας ένα χυμό πορτοκάλι που τους πρόσφερε η ΠτΔ) τις… συσκέψεις.

Προεδρικό μέγαρο, Αθήνα, 27 Ιουνίου 2023.

Ήταν ωσάν να μην πέρασε ούτε μία μέρα από την προηγούμενη κυβέρνηση, ήταν ωσάν να ακολούθησαν τις οδηγίες του Πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και έτσι ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης Θόδωρος Σκυλακάκης βρήκαν μια ήσυχη γωνιά (πίσω από τις τηλεοπτικές κάμερες) και συζητούσαν για την επόμενη ημέρα της Οικονομίας που προβλέπεται να είναι δύσκολη. Η συζήτηση και προφανώς θα είχε σχέση με τις αρμοδιότητες και τους «καυτούς» φακέλους που παίρνει στα χέρια του ο νέος «τσάρος» της οικονομίας. Στο «πηγαδάκι» της Ανάπτυξης και της Οικονομίας δεν μετείχε ο Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος τέσσερα χρόνια ήταν υπουργός Οικονομικών (αντιμετωπίζοντας ακρίβεια, πόλεμο στην Ουκρανία, πανδημία, ενεργειακή κρίση), που τώρα άνοιξε πανιά (που λέει ο λόγος) για το Υποδομών.

Ή ακόμα ένα άλλο ενδιαφέρον πηγαδάκι ήταν αυτό του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη νυν υπουργό Ναυτιλίας. Τι να συζητούσαν άραγε τόση ώρα; Ένα πουλάκι που έκανε βόλτες μέσα στην αίθουσα, χωρίς να γίνει αντιληπτό, μου είπε ότι συζητούσαν την παλιά αρμοδιότητα του κ. Βαρβιτσιώτη για ευρωπαϊκά θέματα, μια αρμοδιότητα που πήρε ο νέος υπουργός Εξωτερικών. Α, να μην το ξεχάσω ακούστηκε ο κ. Γεραπετρίτης να λέει ότι ήδη τηλεφώνησε στον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου για συντονισμό των κινήσεων και ότι σύντομα μεταβαίνει στην Μεγαλόνησο. Και κάτι ακόμα όλο καλά λόγια ήταν ο κ. Γεραπετρίτης για την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, την οποία χαρακτήρισε ως «το asset του υπουργείου Εξωτερικών».

Ο νέος υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ήταν χαμογελαστός συνομιλούσε με όλους και εισέπραξε και μια θερμή αγκαλιά από τον Πρωθυπουργό, αμέσως μετά την ορκωμοσία. Θερμή αγκαλιά από τον κ. Μητσοτάκη εισέπραξε και ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος είχε κάνει και ένα μικρό λαθάκι κατά την μετάβασή του στο Προεδρικό, μπαίνοντας στο Μέγαρο Μαξίμου. Έτσι και αλλιώς στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να βρεθεί σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Μια χαρούμενη νότα, που έκλεψε την παράσταση, ήταν η Δανάη η μικρή κόρη του Κωνσταντίνου Κυρανάκη ο οποίος αναλαμβάνει υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το όμορφο κοριτσάκι ήταν συνέχεια στην αγκαλιά του μπαμπά και στην διάρκεια της ορκωμοσίας μετακόμισε την αγκαλιά της μητέρας της Ελένης.

Το λευκό χρώμα ήταν αυτό που κυριάρχησε στο dress code των γυναικών. Με white total look η νέα υπουργός Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, η υφυπουργός Μαρία Κεφάλα και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Εντυπωσιακές ήταν οι εμφανίσεις επίσης στα λευκά της Τζένης Μπαλατσινού (συζύγου Βασίλη Κικίλια) και της Ευγενίας Μανωλίδου (συζύγου Άδωνη Γεωργιάδη). Συνδυασμό λευκού και μαύρου επέλεξαν η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Νίκη Κεραμέως. Από τις υφυπουργούς, το μαύρο επέλεξε η Δόμνα Μιχαηλίδου, ενώ μαύρο κοστούμι με λευκό πουκάμισο φόρεσε η Έλενα Ράπτη. Στα κίτρινα ντύθηκε η νέα υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ενώ μαύρο φόρεμα με μπλε λεπτομέρειες επέλεξε η Ζέττα Μακρή και στα μπλε ντύθηκε η Σοφία Βούλτεψη.

EUROKINISSI

***

Η πρώτη σύσκεψη στο Μαξίμου έγινε για το Μεταναστευτικό

Δεν στέγνωσε καλά- καλά η υπογραφή της ορκωμοσίας των νέων υπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο και άρχισαν οι συσκέψεις, είτε στα γραφεία του κόμματος, είτε στο Μέγαρο Μαξίμου. Συγκεκριμένα υπήρξαν συσκέψεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές οι οποίες πλησιάζουν επικίνδυνα (στις 5 Οκτωβρίου) και στα πρόσωπα που θα είναι υποψήφια σε περιφέρειες και σε δήμους. Οι συσκέψεις αυτές, με αυτό το θέμα θα συνεχιστούν όλο το καλοκαίρι. Ενώ λίγο πριν από τις διακοπές του Αυγούστου θα αρχίσουν οι συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό για την ΔΕΘ. Πάντως, για να ξέρετε η πρώτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό έγινε με τη συμμετοχή πέντε υπουργών με θέμα το Μεταναστευτικό το οποίο θα απασχολήσει την προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

***

Η αποβολή των Σπαρτιατών και άλλων μορφωμάτων από το Προεδρικό

Ενώ πλησιάζει η 24η Ιουλίου η εκδήλωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών αρχίζει και ο προβληματισμός. Ποιοι πολιτικοί αρχηγοί θα κληθούν; Πώς θα διαμορφωθεί η σύναξη των πολιτικών αρχηγών στο κιόσκι στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου. Η πρώτες σκέψεις (έως ότου οριστικοποιηθούν) είναι ότι δεν πρόκειται να κληθούν οι αρχηγοί των ακροδεξιών μορφωμάτων σε μια γιορτή της Δημοκρατίας. Θα ισχύσει δηλαδή ο κανόνας που ίσχυε και για το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής που ο «αρχηγός» της δεν  καλούνταν  ποτέ, ούτε σε συσκέψεις, ούτε σε συνόδους, ούτε βεβαίως σε δεξιώσεις ή εκδηλώσεις.