Χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα στο τραπέζι των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών θα γίνει η σύνοδος του PES, αύριο στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μπορεί να δέχτηκε επίσημη πρόσκληση από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για την αυριανή (29/6) καθιερωμένη προσύνοδο – όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια-, ωστόσο, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, ενημέρωσε ότι δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης θα δώσει το παρών στη σύνοδο, μετά και το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου και τα ανεβασμένα ποσοστά του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη, διεκδικώντας έτσι την αναβάθμιση της θέσης του ανάμεσα στους ηγέτες της ευρωπαϊκής σοσιαλιστικής οικογένειας.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο κ. Τσίπρας «πουλούσε» πάντοτε τις ισχυρές του σχέσεις με την οικογένεια των ευρωπαίων σοσιαλιστών, παρόλου που ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην ευρωπαϊκή ομάδα της Αριστεράς, μια σχέση που δεν άρεσε ποτέ στο ΠαΣοΚ και αποτελεί πηγή έντονου εκνευρισμού στη Χαριλάου Τρικούπη. Εξάλλου, τα δυο κόμματα διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία της κεντροαριστεράς, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Μάλιστα, στη σύνοδο του Φεβρουαρίου, οι δύο ηγέτες ήταν σαν «δύο ξένοι» μεταξύ τους, αφού δεν είχαν καμία προσωπική επικοινωνία.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς, πρωτοκλασάτου ονόματος του PES, Καγκελάριου της Γερμανίας και ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της χώρας, τετ-α-τετ με έντονους συμβολισμούς για την κομματική «ταυτότητα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απουσία του κ. Τσίπρα από την αυριανή οικογενειακή φωτογραφία του PES, γεννά ερωτηματικά αν ο πρόεδρος του κόμματος, μετά και τα απογοητευτικά αποτελέσματα των εκλογών, αποσύρεται από αυτή τη μάχη και αφήνει το πεδίο ελεύθερο στον κ. Ανδρουλάκη.

Το πιθανότερο είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα θελήσει πρώτα να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, και αν παραμείνει αρχηγός του κόμματος, θα συνεχίσει να καλλιεργεί τις σχέσεις του με τους Ευρωσοσιαλιστές.