Έφυγε από τη ζωή μόλις στα 53 της χρόνια, όμως πρόλαβε να κατακτήσει περίοπτη θέση στην παγκόσμια ιστορία. Η εξωπραγματική φωνή της, η χαρισματική της προσωπικότητα, αλλά και η άκρως δραματική ζωή της, επί της σκηνής αλλά και έξω από αυτή, την τοποθέτησαν στο πάνθεον των παγκόσμιων θρύλων. Και φέτος, 100 χρόνια από τη γέννησή της, η UNESCO ανακήρυξε το 2023 «Έτος Μαρίας Κάλλας», τιμώντας το ανεξίτηλο στίγμα της μεγάλης ντίβας στην Τέχνη και την ανθρωπότητα.

Σε αυτήν ακριβώς την ιδιαίτερη χρονική στιγμή, μια ακυκλοφόρητη έκδοση που τιμά τη ζωή και το έργο της κυκλοφορεί αποκλειστικά με «Το Βήμα της Κυριακής» στις 2 Ιουλίου. Πρόκειται για το βιβλίο «Μαρία Κάλλας: Η απόλυτη ντίβα», του John Louis DiGaetani, ακαδημαϊκού με εκτενές έργο επάνω στην όπερα και την κλασική μουσική.

Στις σελίδες του έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ολόκληρη την πορεία της αξεπέραστης σοπράνο, από τα δύσκολα παιδικά χρόνια και την πρώτη επαφή με το λυρικό τραγούδι, μέχρι την απόλυτη καταξίωση, τον θυελλώδη έρωτά της με τον Αριστοτέλη Ωνάση, τα πάθη και τις απογοητεύσεις και, τελικά, τον μοναχικό της θάνατο στο Παρίσι.

Στο ενδιαφέρον βιβλίο του DiGaetani, η μυθιστορηματική γραφή – εφάμιλλη μιας ζωής γεμάτης από εξυψώσεις και τραγωδίες – συνυπάρχει με άνεση με τις πλούσιες βιβλιογραφικές πηγές, που αποτυπώνουν με ακρίβεια τη ζωή, την καριέρα και τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας, της γυναίκας που ταύτισε το όνομά της με την όπερα και κατάφερε να αποκαλείται μέχρι και σήμερα από τα εκατομμύρια των θαυμαστών της «La Divina» («θεϊκή»).

Τα βήματα της σταρ μας μεταφέρουν παράλληλα και σε ένα ταξίδι στον χρόνο: από τις ΗΠΑ του Μεγάλου Κραχ στην κατοχική Αθήνα, κι από εκεί στα χρόνια της ανοικοδόμησης της σπαραγμένης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο Ευρώπης, συμπληρώνοντας την ιστορία μιας ζωής που διαβάζεται και ως σκοτεινό παραμύθι.

Πώς μια Ελληνίδα, η φωνή της οποίας δεν θεωρήθηκε ποτέ «όμορφη» κατάφερε να γίνει η κορυφαία σοπράνο στην ιστορία; Γιατί δεν παντρεύτηκε ποτέ τον μεγάλο της έρωτα, Αριστοτέλη Ωνάση; Και σε τι οφείλεται η σταδιακή παρακμή της μεγαλειώδους φωνής της που την καταρράκωσε στα τελευταία χρόνια της σύντομης ζωής της; Το βιβλίο «Μαρία Κάλλας: Η απόλυτη ντίβα» εξερευνά όλες τις πτυχές της La Divina και μας επιτρέπει να γνωρίσουμε καλύτερα τη σπουδαία καλλιτέχνιδα στην εκατοστή επέτειο από τη γέννησή της.

«Μαρία Κάλλας: Η απόλυτη ντίβα»

Στις 2 Ιουλίου αποκλειστικά με «Το Βήμα της Κυριακής».