Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και έξι αγνοούνται στις πλημμύρες στη Χιλή σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας. Χθες Κυριακή 25/6 υπερχείλισε ο ποταμός Μάουλε και χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τα σπίτια τους. 9.814 άνθρωποι είναι αποκλεισμένοι, 4.077 πλημμυροπαθείς και 2.054 βρίσκονται σε προσωρινά καταφύγια.

Το επίπεδο των υδάτων στον ποταμό Μάουλε διπλασιάστηκε λίγες ώρες προτού δημοσιοποιηθεί ο απολογισμός και παρακολουθείται στενά από τις Αρχές. Η κυβέρνηση του προέδρου Γκαμπριέλ Μπόριτς έδωσε εντολή να απομακρυνθούν προληπτικά από τα σπίτια τους 1.800 κάτοικοι περιοχών κοντά στις όχθες του στην πόλη Κονστιτουσιόν, περίπου 400 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγο.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και πα

Οι βροχές που πλήττον το νότο είναι οι χειρότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ και εξηγούν πώς οδήγησαν στην υπερχείλιση ποταμών όπως ο Μαπότσο και Μάιπο, που διασχίζουν το Σαντιάγο, και προκάλεσαν πλημμύρες σε κοινότητες του νότου.

Εναέρια πλάνα από τηλεοπτικά δίκτυα της Χιλής πιστοποιούν πως έχουν γίνει εκτεταμένες πλημμύρες στην Κοτάουκο και στη Λικαντέν, πόλεις νότια του Σαντιάγο. Οι σφοδρές βροχοπτώσεις άρχισαν την Πέμπτη και έπληξαν κυρίως ορεινές περιοχές, όπου συνήθως σημειώνονται χιονοπτώσεις, προκαλώντας αύξηση του επιπέδου των υδάτων ποταμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP