«Ή θα γίνει η μεγάλη επανεκκίνηση ή θα χαθούμε στην μαύρη τρύπα του πολιτικού συστήματος με ότι αυτό σημαίνει». Με αυτή την επισήμανση κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μιλώντας προς το Βήμα προσπαθούσε να εξηγήσει τι γίνεται από εδώ και πέρα μετά την σαρωτική επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε το μονοπάτι με την άμεση εκκίνηση των διαδικασιών για την εκλογή προέδρου του κόμματος και της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση.

Και το ερώτημα είναι εάν θα βγει στο πολιτικό ξέφωτο και αρχίσει μια νέα περίοδο για το κόμμα. Με ή χωρίς τον Αλ. Τσίπρα; Είναι σαφές από την κομματική ανθρωπογεωγραφία ότι υπάρχει μεγάλη υποστηρικτική βάση για τον κ. Τσίπρα που θα δώσει πιο ξεκάθαρες απαντήσεις και εντός της εβδομάδας στις συνεδριάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου, της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής.

Με την χθεσινοβραδινή του δήλωση και ειδικά με την αναφορά πως «είναι αυτονόητο πως θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος» ανοίγει η μεγάλη συζήτηση για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά την στρατηγική ήττα.

Και αυτό που όλοι αναμένουν είναι εάν θα βρεθεί πρόσωπο της νεώτερης γενιάς που θα πάει απέναντι στον Αλ. Τσίπρα και θα τεθεί στην κρίση της βάσης.

Ο πρώην Πρωθυπουργός είναι αυτονόητο, αλλά προκύπτει και από το ρεπορτάζ πως θα θέσει υποψηφιότητα και εάν δει κανείς πίσω από τις γραμμές ο στόχος του είναι να πάει έως τις ευρωεκλογές έχοντας βέβαια ανακάμψει.

Το δύσκολο στοίχημα

Δύσκολο στοίχημα, καθώς χθες έχασε και άλλους 250.000 ψηφοφόρους σε σχέση με την 21η Μαΐου. Το μόνο παρήγορο ήταν με βάση τις συζητήσεις στα συριζαϊκά παρασκήνια χθες το βράδυ ότι δεν έκανε το μεγάλο άλμα το ΠΑΣΟΚ που θα τους δημιουργούσε μεγαλύτερο πρόβλημα.

Το κλειδί πλέον είναι τα 170.000 μέλη του κόμματος που θα ψηφίσουν για πρόεδρο μετά την δήλωση Τσίπρα, η οποία ουσιαστικά παραίτηση ήταν, αν και δεν ακούστηκε η φορτισμένη πολιτικά λέξη.

Γνωρίζει και ο ίδιος και η προεδρική ομάδα ότι οι συσχετισμοί είναι ευνοϊκοί. Και αυτό διότι στο όνομα του Αλ. Τσίπρα ακόμα ομνύουν «κομματική πίστη» οι περισσότεροι ακόμα και τώρα που το κόμμα γύρισε στα χρόνια πριν την μεγάλη άνοδο.

Η μεγάλη επανεκκίνηση που είναι ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ περνάει ουσιαστικά και μέσα από ένα συνέδριο επανεκκίνησης που είναι προ των πυλών.

Σε κάθε περίπτωση ισχύει η ρήση του Μάο, «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση», που μπορεί να σημάνει το γκρέμισμα της υπάρχουσας κατάστασης και της αναγκαίας ανανέωσης.