Συνέντευξη στο CBS έδωσε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, λίγες ώρες μετά την ανταρσία της παραστρατιωκής οργάνωσης Wagner. Στο ερώτημα αν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για περαιτέρω αναταραχές στη Ρωσία και για το σενάριο ότι ο Πούτιν να μην παραμείνει στην εξουσία ο Μπλίνκεν απάντησε:

«Είναι μια ιστορία που εξελίσσεται. Δεν έχουμε δει την τελευταία πράξη. Την παρακολουθούμε πολύ στενά και προσεκτικά. Πριν από 16 μήνες οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν στο κατώφλι του Κιέβου στην Ουκρανία, πιστεύοντας ότι θα καταλάμβαναν την πόλη μέσα σε λίγες ημέρες, πιστεύοντας ότι θα έσβηναν την Ουκρανία από τον χάρτη ως ανεξάρτητη χώρα. Τώρα, αυτό το Σαββατοκύριακο, έπρεπε να υπερασπιστούν τη Μόσχα, την πρωτεύουσα της Ρωσίας, από μισθοφόρους που ο ίδιος ο Πούτιν δημιούργησε» είπε.

Και συνέχισε: «Ο ίδιος ο Πριγκόζιν είπε ότι η Ουκρανία ή το ΝΑΤΟ δεν αποτελούσαν απειλή για τη Ρωσία, κάτι που αποτελεί μέρος της αφήγησης του Πούτιν. Και ήταν μια άμεση αμφισβήτηση της εξουσίας του Πούτιν. Έτσι, αυτό εγείρει βαθιά ερωτήματα. Δείχνει πραγματικές ρωγμές. Δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες ή να ξέρουμε ακριβώς πού θα καταλήξει αυτό. Ξέρουμε ότι ο Πούτιν έχει πολλά περισσότερα να απαντήσει τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».

Είναι οι ΗΠΑ έτοιμες να πέσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν; «Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο όσον αφορά το τι θα συμβεί στη Ρωσία. Είναι ένα εσωτερικό θέμα που οι Ρώσοι θα πρέπει να λύσουν. Φυσικά, όταν έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη δύναμη, και ειδικά με μια μεγάλη δύναμη που διαθέτει πυρηνικά όπλα, αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί και στο οποίο επικεντρωνόμαστε πολύ. Δεν έχουμε δει καμία αλλαγή στην πυρηνική στάση της Ρωσίας. Δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στη δική μας, αλλά είναι κάτι που θα παρακολουθούμε πολύ, πολύ προσεκτικά» είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν το τι πραγματικά συμφωνήθηκε μεταξύ Πριγκόζιν και Πούτιν δεν είναι γνωστό, ενώ επισήμανε ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο Ρώσος πρόεδρος.

Υπάρχει πιθανότητα εμφυλίου;

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν θέλει να κάνει εικασίες για την πιθανότητα να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος.

«Αυτά είναι θεμελιωδώς εσωτερικά θέματα που πρέπει να τα καταλάβουν οι Ρώσοι, δεν είναι δική μας δουλειά να το κάνουμε αυτό. Είναι δική μας θέση να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να πάρει πίσω τα εδάφη που η Ρωσία βλέπει από αυτήν» είπε στο CBS.