Το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας βόλεϊ, επιβεβαίωσε τον αποκλεισμό ομάδων και αθλητών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, απ’ όλες τις διοργανώσεις της.

Κατά συνέπεια, οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι δεν θα εμφανίζονται πλέον στην παγκόσμια κατάταξη, εφόσον αποκλείονται από οποιαδήποτε διοργάνωση από τη Διεθνή Ομοσπονδία Βόλεϊ, όπως αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της FIVB. Από την 1η Μαρτίου 2022, οι εθνικές ομάδες και οι αθλητές της Ρωσίας έχουν αποκλεισθεί από αγώνες βόλεϊ, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά διατηρούσαν την παρουσία τους στην παγκόσμια κατάταξη.

Χωρίς να έχει κερδίσει βαθμούς για περισσότερο από ένα χρόνο, η Ρωσία είναι για παράδειγμα, παραμένει 5η στον κόσμο στο βόλεϊ ανδρών και 9η στην κατάταξη των γυναικών. Η διατήρηση της στην κατάταξη, θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα για την πρόκριση των 24 ομάδων (12 σε άνδρες και 12 σε γυναίκες) στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024», καθώς εκτός από την «οικοδέσποινα» Γαλλία, έξι χώρες ανά φύλο προκρίνονται στα τρία προκριματικά Ολυμπιακά τουρνουά (16 Σεπτεμβρίου -24 για γυναίκες, 30 Σεπτεμβρίου – 8 Οκτωβρίου για άνδρες). Τα τελευταία πέντε «εισιτήρια» θα κριθούν με βάση την παγκόσμια κατάταξη, που θα έχει προκύψει τον Ιούνιο του 2024.

Σημειώνεται, ότι σε περίπτωση επιστροφής στις διοργανώσεις, η Ρωσία και η Λευκορωσία, θα επανέλθουν στην παγκόσμια κατάταξη με τον τρέχοντα αριθμό βαθμών.