Δεύτερος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το exit poll, που του δίνει ποσοστό 16,1-19,1%, με το κόμμα να είναι παγωμένο από το αποτέλεσμα, αλλά να δηλώνει ότι είναι αξιωματική αντιπολίτευση και θα παλέψει για την κοινωνία.

«Αν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα όπως είναι στo exit poll, είναι, βεβαίως, αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, και όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων» λένε πηγές της Κουμουνδούρου.

O ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι σε μεγάλο βαθμό «το αποτέλεσμα είχε προεξοφληθεί με την μεγάλη διαφορά που υπήρξε από τις εκλογές του Μαΐου και φυσικά δε θα μπορούσε τώρα να υπάρξουν αλλαγές συσχετισμών».

Ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς

Στελέχη του κόμματος αναφέρονται και στην ενίσχυση της ακροδεξιάς, όπως δείχνει το exit poll, καθώς αρκετά ακροδεξιά κόμματα αποκτούν πρόσβαση στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία γι’ αυτό που συνέβη λέγοντας ότι με το τρόπο που χειρίστηκε τα ζητήματα και ειδικά αυτό της Θράκης οδήγησε στην άνοδο. Όπως υποστηρίζει το κόμμα παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση και θα «μπορέσουν να παλέψουν για την κοινωνία».