Μια νέα πολιτική γεωγραφία, ένα σκηνικό που παραπέμπει σε μια νέα εποχή που, όμως, εμφανίζει τα ανησυχητικά στοιχεία που χαρακτήρισαν αυτή που αφήνει πίσω της, δείχνει το exit poll των εκλογών. Αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν και από τα αποτελέσματα της κάλπης, τότε οδηγούμαστε στην απόλυτη κυριαρχία ενός κόμματος σε ένα πολιτικό σκηνικό κατακερματισμένο στο οποίο βρέθηκε ζωτικός χώρος για τα «ακροδεξιά σχήματα» που δείχνουν να εισέρχονται στη Βουλή.

Οι πολίτες, επέλεξαν τη σταθερότητα. Φαίνεται να δίνουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη την εντολή αλλά και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που επιθυμούσε για τη νέα σελίδα της διακυβέρνησης του. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι από αύριο αρχίζει η «εποχή Μητσοτάκη». Ο πρόεδρος της ΝΔ κατάφερε όχι μόνο να επανεκλεγεί ενισχύοντας τη θέση του αλλά βλέπει και τους βασικούς πολιτικούς του αντιπάλους και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται σε φάση πρωτόγνωρης αδυναμίας. Έχει πλέον τη δυνατότητα να κινηθεί χωρίς περιορισμούς, να φτιάξει την κυβέρνηση που θέλει, με τα πρόσωπα που θέλει. Αντίπαλος της ΝΔ σε αυτή την πρώτη φάση θα είναι ο εαυτός της και ο πήχης των προσδοκιών που έχει δημιουργήσει στην κοινωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε μια ήρεμη περίοδο, να απαλλαγεί η χώρα από την τοξικότητα των χρόνων των μνημονίων αλλά θα βλέπει στη Βουλή τα φαντάσματα εκείνης της περιόδου που τώρα έχουν πάρει το σχήμα της περικεφαλαίας, των Σπαρτιατών, που έκαναν μια ξέφρενη πορεία, σε λίγες μόνο εβδομάδες, προς τη Βουλή. Αυτό είναι ένα ακόμα βασικό στοιχείο της νέας πολιτικής γεωγραφίας. Η άνοδος της Ακροδεξιάς η οποία αποτυπώνεται και από την εκλογική επιτυχία της θρησκόληπτης νίκης. Ένα ακόμα στοιχείο, μένει να δούμε τα τελικά αποτελέσματα, είναι ο αριθμός των κομμάτων που θα έχει η Βουλή. Θα είναι, πιθανότατα, περισσότερα από τα 5, των εκλογών του Μαΐου. Αυτό είναι ένα στοιχείο που με βάση τη φυσιογνωμία των κομμάτων αυτών και του ταπεραμέντου της ηγεσίας τους είναι μάλλον «το νέο πρόβλημα της νέας περιόδου» που ξεκινά τη Δευτέρα.

Από τη νέα πολιτική γεωγραφία απουσιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν θα υπάρχει απέναντι στην κυβέρνηση αξιωματική αντιπολίτευση με την έννοια του κόμματος που αποτελεί την άμεση εναλλακτική λύση. Ο Αλέξης Τσίπρας αποκαθηλώθηκε. Δεν κατάφερε να διατηρήσει τα ποσοστά του τα οποία υποχωρούν και άλλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ από αύριο θα ακολουθήσει μια πορεία προς το άγνωστο. Μπορεί να υπάρξει χωρίς τον αρχηγό του; Υπάρχει διάδοχη κατάσταση; Και αν υπάρχει πόσο ομαλή μπορεί να είναι η διαδοχή του Α. Τσίπρα; Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έγινε η αξιωματική αντιπολίτευση όπως θα ήθελε. Και το ΠαΣοΚ δεν δείχνει τα σημάδια ανόδου που περίμεναν οι επιτελείς. Θέλει χρόνο για να πείσει.

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται, οι προοπτικές του αλλά και οι συνθήκες που μπορούν να μεταβάλλουν αυτή την κατάσταση, όπως οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, θα αποτελέσουν το ενδιαφέρον της πολιτικής συζήτησης την επόμενη μέρα.