Πέθανε την Πέμπτη 22 Ιουνίου σε ηλικία 89 ετών ο Donald Gray Triplett, το πρώτο άτομο που διαγνώστηκε με συμπτώματα αυτισμός. Ο Triplett γνωστός ως «Donald T» στην επιστημονική βιβλιογραφία, είχε διαγνωστεί από γιατρούς το 1943 με τη νευρογνωστική διαταραχή με την ονομασία «αυτισμός» σε ηλικία 10 ετών.

Σαν παιδί ο Donald δεν ανταποκρινόταν σε όσα του ζητούσαν οι γονείς του, δεν έδειχνε ενδιαφέρον για άλλα παιδιά, αλλά διατηρούσε ακριβείς πληροφορίες και στοιχεία για διάφορα θέματα. Ανήσυχοι οι γονείς του έγραψαν ένα γράμμα 22 σελίδων στον Kaner, έναν παιδοψυχίατρο, αναφέροντας λεπτομερώς τη συμπεριφορά του γιου τους. Ένα έγγραφο που έχει παραμείνει αναφορά στην τεκμηρίωση των συμπτωμάτων της διαταραχής.

Ο αγαπημένος όλων στην τράπεζα

Ο Triplett αποτέλεσε το αντικείμενο ενός ντοκιμαντέρ του PBS καθώς και του βιβλίου «In a Different Key: Η ιστορία του αυτισμού». Το βιβλίο, γραμμένο από τους John Donvan και Caren Zucker, ήταν μπεστ σέλερ των New York Times και φιναλίστ για το βραβείο Πούλιτζερ το 2017 αναφέρει το CNN.

Από το 1958 ο Triplett εργαζόταν στην Bank of Forest, στην πόλη του Μισισιπή. «Κάθε εργαζόμενος που πέρασε από τότε τις πόρτες μας, έχει τρυφερές ιστορίες και αναμνήσεις για εκείνον που θα κρατήσουμε ως θησαυρό. Ο Don ήταν σχεδόν 65 χρόνια, και θα παραμείνει ένα σταθερό μέλος στις καρδιές μας για τα επόμενα χρόνια» ανέφερε η Bank of Forest σε δήλωσή της στο Facebook.