Εξαρθρώθηκε από δυνάμεις της ευρωπαϊκής αστυνομίας αλβανικό δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών που επέκτεινε τις παράνομες δραστηριότητές του στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία, ανακοίνωσε σήμερα η Europol. Στην επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν 600 αστυνομικοί,  συνελήφθησαν συνολικά 35 άτομα.

«Το εγκληματικό δίκτυο φέρεται να είναι υπεύθυνο για τη μεγάλης κλίμακας διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης από τη Νότια Αμερική προς την Ευρώπη και την περαιτέρω διακίνησή της σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι επίσης γνωστοί για τη χρήση βίας, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων και απαγωγών με σκοπό τον εκβιασμό» αναφέρει η Europol.

Ένας τόνος κοκαΐνης

Σύμφωνα με την έρευνα το εγκληματικό δίκτυο πραγματοποίησε τουλάχιστον 36 εισαγωγές συνολικής ποσότητας 1 τόνου κοκαΐνης και 1 τόνου χασίς μεταξύ Μαρτίου 2020 και Ιουνίου 2021. Οι ουσίες αυτές θα απέφεραν πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ κέρδος. Κατά τη διάρκεια της έρευνας κατασχέθηκαν επίσης περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Τα έσοδα μοιράστηκαν μεταξύ των μελών του δικτύου ανάλογα με τους ρόλους τους. Στη Γερμανία, ορισμένοι ύποπτοι κατείχαν ένα πολυτελές εστιατόριο, ένα μπαρ και ένα κτηματομεσιτικό γραφείο, τα οποία φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν για το ξέπλυμα χρημάτων από τη διακίνηση ναρκωτικών.  Η υπόθεση άνοιξε στην Eurojust τον Σεπτέμβριο του 2021 κατόπιν αιτήματος των γερμανικών αρχών