Μια ομάδα από Έλληνες κομάντος των ειδικών δυνάμεων εκπαιδεύουν στην Πολωνία Ουκρανούς στην τέχνη του ανορθόδοξου πολέμου. Μια άλλη ομάδα Ελλήνων «μαυροσκούφηδων» (δηλαδή του Ιππικού Τεθωρακισμένων) εκπαιδεύει επίσης Ουκρανούς στον χειρισμό των Λέοπαρντ, αλλά η εκπαίδευσή τους γίνεται στην Γερμανία. Η χώρα μας ανταποκρίνεται πλήρως στην ευρωπαϊκή συμφωνία (Eu Military Assistance Mission Ukraine) για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, με την προϋπόθεση όμως οι εκπαιδεύσεις Ουκρανών να μην γίνονται σε ελληνικό έδαφος. Μην νομίζετε ότι η ομάδα των Ελλήνων εκπαιδευτών που ασχολούνται με την εκπαίδευση των Ουκρανών είναι πολυπληθής. Ό,τι προβλέπει η συμφωνία, που στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, σε μια δύσκολη περίοδο τώρα που άρχισε η αντεπίθεση. Δεν είναι ωστόσο συνηθισμένη πρακτική Έλληνες εκπαιδευτές να εκπαιδεύουν στο εξωτερικό ξένους στρατιωτικούς.

***

Τι ήταν αυτό που ξετρέλανε τους Ομπάμα στο Μουσείο της Ακρόπολης

Ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης ήταν ο άνθρωπος που ξενάγησε τον Μπαράκ Ομπάμα, τη σύζυγό του Μισέλ και τις δύο κόρες του στο Μουσείο. Τι ήταν όμως αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον των Ομπάμα: Σύμφωνα με τον καθηγητή «ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ μερικές φορές πήγαινε ο ίδιος σε αντικείμενα, θυμόταν και έδειχνε πράγματα, όπως για παράδειγμα το χρώμα. Η σύζυγος και τα παιδιά ξετρελαίνονταν κυρίως με τη σωματικότητα των αγαλμάτων και ιδιαίτερα με τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, με τις λεπτομέρειες».

Στο τμήμα του Μουσείου της Ακρόπολης όπου φιλοξενούνται οι πέντε από τις έξι Καρυάτιδες του Ερεχθείου -η έκτη βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο- ο κ. Ομπάμα, βλέποντας την κενή θέση, ρώτησε «γιατί δεν ζητάτε και την έκτη Καρυάτιδα;» με τον κ. Σταμπολίδη να του απαντά ότι «εμείς επικεντρωνόμαστε μόνο στα Παρθενώνεια Γλυπτά».

***

Δύο ξένοι μπροστά στον Ομπάμα

Έως τώρα ξέραμε τους δύο ξένους (δηλαδή Μητσοτάκη και Τσίπρα) στην ίδια πόλη, δηλαδή στα Ιωάννινα, όπου βρέθηκαν την ίδια ημέρα αλλά δεν συναντήθηκαν.. Τους δύο «ξένους» όμως σε μια… αίθουσα πρώτη φορά τους είδαμε. Όλα αυτά συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ομπάμα στην αίθουσα του ΚΠΙΣΝ. Πρώτος έφθασε ο Αλέξης Τσίπρας και κάθισε δίπλα στον Προκόπη Παυλόπουλο. Λίγα λεπτά αργότερα έφθασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την μικρή του κόρη Δάφνη. Αλλά δεν συναντήθηκαν, δεν αντάλλαξαν ούτε χειραψία. Και ξέρετε γιατί; Επειδή ο Αλέξης Τσίπρας εκείνη την ώρα ασχολούνταν με το κινητό του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε την πορεία του προς τη θέση του και κάπως έτσι… αποφεύχθηκαν οι χειραψίες, σε πρώτη φάση.

Εν συνεχεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στον διάδρομο των καθισμάτων χαιρέτησε και μίλησε για λίγο με τον Παναγιώτη Γιαννάκη, χαιρέτησε έναν πρώην υπουργό και πήρε τον διάδρομο των καθισμάτων προς τη θέση του. Ακολούθησαν και άλλες χειραψίες, ώσπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε στη θέση του. Λίγα καθίσματα πιο πέρα καθόταν ο Προκόπης Παυλόπουλος με τον Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι απέφυγαν επιμελώς να μιλήσουν ή να χαιρετήσουν τον πρόεδρο της ΝΔ.

Να σημειώσω ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκαν με τον Ομπάμα (ξεχωριστά βεβαίως, μην υπάρξει καμία παρεξήγηση): «Συζητήσαμε για τις κοινές αξίες» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης μετά την συνάντηση με τον πρώην πλανητάρχη, ο δε Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Ομπάμα για την στήριξή του στην Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές.

***

Γιατί ο Μητσοτάκης απέφυγε το γιαλαντζί και προτίμησε το… ντεμέκ

Όσοι, λοιπόν άκουσαν την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη, πρόσεξαν ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε σε «ντεμέκ πιστούς» και «ντεμέκ πατριώτες». Ορισμένοι σίγουρα αιφνιδιάστηκαν, αφού έως τώρα ο Μητσοτάκης προτιμούσε τις φράσεις «fake» και «γιαλαντζί». Από πού όμως μας προέκυψε αυτή η λέξη, η οποία να σημειώσω ναι μεν χρησιμοποιείται στην Βόρεια Ελλάδα αλλά δεν παύει να είναι τούρκικη. Τώρα πιθανόν να μου πείτε και το γιαλαντζί τούρκικο δεν είναι; Είναι αλλά… «ελληνοποιήθηκε», κυρίως στην μαγειρική. Συνεπώς τι έγινε; Μαθαίνω λοιπόν ότι το «ντεμέκ» το χρησιμοποιούν πολύ οι Πόντιοι όταν θέλουν να υποδηλώσουν κάτι το ψεύτικο. Το χρησιμοποιούν βεβαίως όπως σας είπα ευρέως και στην Βόρεια Ελλάδα, συνεπώς ο Μητσοτάκης θέλησε να μιλήσει στην διάλεκτό τους και να επιτεθεί με αυτόν τον τρόπο στους ψευτοπατριώτες και στους ψευτοπιστούς. Καταλάβατε τώρα εσείς ποιους εννοεί.

***

Ο Πρόεδρος, το Tik Tok και ο γλάρος

Πάντα είχα την απορία βλέποντας αυτά τα Tik Tok του Κυριάκου Μητσοτάκη, ποιος ή ποια κρύβεται πίσω από αυτά. Επειδή τα περισσότερα είναι γυρισμένα μέσα στο αυτοκίνητό του, εύκολα βγάζει κανείς το συμπέρασμα ότι τα επιμελείται στενότατος συνεργάτης του. Πρόκειται για την Κύρα Κάπη διευθύντρια επικοινωνίας του Πρωθυπουργού, η οποία τον ακολουθεί σε κάθε του βήμα και καταγράφει τα πάντα. Όταν λέω τα πάντα περιλαμβάνουν και την τυχαία συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της ΝΔ με έναν… γλάρο. Εν συνεχεία μια ομάδα νεαρών επεξεργάζεται όλα αυτά που τράβηξε η Κύρα Κάπη, τα βλέπει ο Μητσοτάκης (πάντα του αρέσουν) και βγαίνουν στον αέρα.

Αυτή, λοιπόν η «συνάντηση» του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Tik Tok έχει προϊστορία. Σε ένα από τα τελευταία υπουργικά συμβούλιο είχε συμβουλεύσει τους υπουργούς του να μην χρησιμοποιούν Tik Tok (όπως κάνουν τα κυβερνητικά στελέχη σε διάφορες χώρες) λόγω της Κίνας, αλλά να το έχουν «ενσωματωμένο» σε ένα από τα κινητά των συνεργατών τους, για ευνόητους λόγους (ασφαλείας). Όταν όμως διαπίστωσε πόση παρεμβατικότητα έχει το Tik Tok ανάμεσα στους νέους, το… «ασπάσθηκε».

***

Η ομιλία των 360 στροφών και η ομιλία με καφέδες

Τώρα που ολοκληρώνεται ο προεκλογικός αγώνας, βγαίνουν κάποια στατιστικά στοιχεία, ενδιαφέρονται τα οποία ευθύς αμέσως σας παρουσιάζω. Για παράδειγμα οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη χωρίζουν σε τρεις κατηγορίες τις ομιλίες του: 1. «Ομιλία 360 μοιρών», είναι αυτή που γίνεται σε βάθρο, όπου ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει τη δυνατότητα να περιστρέφεται κυκλικά για να έχει οπτική επαφή με όλο το ακροατήριο. Συνήθως η ομιλία αυτή διαρκεί μισή ώρα. 2. «Ομιλία με… καφέδες», αυτές που κάνει σε καφετέριες που διαρκούν ένα τέταρτο και 3. οι μεγάλες προεκλογικές ομιλίες που διαρκούν περίπου 45 λεπτά με μία ώρα. Και κάτι ακόμα. Εάν εξαιρέσει κανείς το τριήμερο πένθος που είχε κηρυχθεί με την τραγωδία των μεταναστών ανοικτά της Πύλου και τον κορωνοϊό «κτύπησε» τον κ. Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος της ΝΔ πραγματοποιούσε ομιλίες κάθε μέρα. Τις περισσότερες φορές, όπως τις κατέγραψαν οι συνεργάτες του, τρεις ομιλίες την ημέρα. Εάν κανείς προσθέσει όλα αυτά τα λεπτά των ομιλιών του Μητσοτάκη στον τελευταίο προεκλογικό μήνα, τότε ο Πρόεδρος της ΝΔ θα πρέπει να μιλούσε αρκετές ημέρες μέσα σε ένα μήνα. Πάει, νομίζω για… ρεκόρ.

***

Οι αυριανοί ηγήτορες του ενδόξου ελληνικού στρατού

Η σκέψη μας στους 177 νέους αξιωματικούς που αποφοίτησαν από την Σχολή Ευελπίδων και είναι έτοιμοι να υπηρετήσουν σε επιχειρησιακές μονάδες (25 από αυτούς από την Κύπρο).. Ανάμεσα και 36 γυναίκες ανθυπολοχαγοί (και μία ανθυπολοχαγός από την Κύπρο) Από τη Σχολή Ευελπίδων εφέτος αποφοίτησαν και πήραν το ξίφος τους ανθυπολοχαγοί από την Βοσνία Ερζεγοβίνη, Σενεγάλη, Αλβανία, Μολδαβία και Αρμενία. Όλοι αυτοί εκπαιδεύτηκαν ακριβώς όπως οι Έλληνες ανθυπολοχαγοί και όταν θα πάνε στην χώρα τους δεν πρόκειται να ξεχάσουν την εκπαίδευση που πήραν στην Σχολή. Τα ξίφη επέδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος απηύθυνε προς τους νέους ανθυπολοχαγούς μια συγκινητική παραίνεση: «Καλώς ήρθατε στη δύσκολη μα απίτευτη ωραία διαδρομή της πορείας του Έλληνα αξιωματικού. Στις ανηφόρες πορευτείτε με δύναμη, σθένος, βιά και τόλμη και στις κατηφόρες με περίσκεψη, υπομονή, περισσότερη τόλμη και πίστη! Θα βρείτε και απ΄τα δυο! Ξεπεράστε τα! Η Ελλάς ευγνωμονεί τις καλές ελπίδες του Έθνους. Γαλουχηθήκατε ως αυριανοί ηγήτορες και χαράσσεται το μέλλον του ενδόξου ελληνικού στρατού. Καλή τύχη και ο Θεός μαζί σας».

***

Η πασαρέλα, η ζακέτα και η χλαμύδα της ακροδεξιάς

– Γιώργο, ζακέτα να πάρεις.
-Άσε μας ρε μάνα.

Μάνα, μια λέξη με τόση σημασία… Κάπως έτσι μας προτρέπει να αντιμετωπίσουμε τον «δικαιωματισμό» , μια υποψήφια με το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, στο 10λεπτο αυτού του κόμματος που προβάλλεται από τα κανάλια, βάση του εκλογικού νόμου περί προβολής των κομμάτων στην τηλεόραση. Από την άλλη, στο αντίστοιχο 10λεπτο των Σπαρτιατών ,το κόμμα που επίσημα στηρίζει ,ο καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική συμμορία Κασιδιάρης, φιγουράρουν περικεφαλαίες και το «Λ» της αρχαίας Σπάρτης.

Η ακροδεξιά στην Ελλάδα (όπως και η χούντα των συνταγματαρχών) πάντα ερωτοτροπούσε με το κιτς. Η δυνατότητα όμως προβολής των ιδεών τους από τα ΜΜΕ, λόγω του δωρεάν προεκλογικού τηλεοπτικού χρόνου , φέρνει αυτές τις ιδέες στο σπίτι του κάθε πολίτη. Αυτό που εκπλήσσει είναι η χρήση των γυναικών από την σημερινή ακροδεξιά. Στα πάνελ των διακαναλικών τους συνεντεύξεων, στα σποτ ,στις λίστες υποψηφίων τους υπερεκπροσωπείται πλέον το γυναικείο φύλο. Ίσως να ζήλεψαν την επιτυχία της Ιταλίδας Πρωθυπουργού Μελόνι και να θέλουν να της μοιάσουν. Πάντως τα ποσοστά, τόσο των μπροστινών του Κασιδιάρη ,Σπαρτιατών, όσο και των άσπονδων εχθρών τους στην άγρα της ακροδεξιάς ψήφου στο Εθνικό Μέτωπο , δεν δείχνουν να πλησιάζουν την είσοδο στη Βουλή Σήμερα, αύριο όμως κανείς δεν ξέρει που μπορεί να φτάσει η πασαρέλα της ρητορικής μίσους ,ιδίως όταν προβάλλεται δωρεάν λόγω του προεκλογικού fair play.