Αν και μέσω της διπλωματίας των σεισμών έχει υπάρξει μια σχετική βελτίωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς κατά της χώρας μας στο πεδίο όμως αυτή δεν φαίνεται να πτοεί την Τουρκία από ενέργειες αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων οι οποίες στρέφονται άλλοτε εναντίον της Ελλάδος και άλλοτε εναντίον της Κύπρου.

Μια τέτοια περίπτωση, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, συνέβη προ μηνός περίπου, όταν οι Τούρκοι επιτελείς έκαναν πάλι το θαύμα τους στην σχεδίαση της άσκησης «Anatolian Eagle 23». Ούτε λίγο ούτε πολύ, σίγουρα όμως με οφθαλμοφανή σκοπιμότητα, στην περιοχή της διεξαγωγής συμπεριέλαβαν μέρος του κυπριακού FIR, ως χώρο δικής τους δικαιοδοσίας!

Οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ δεν περίμεναν βεβαίως τίποτα άλλο και σ’ αυτή την περίπτωση από αυτό που έγινε με την άμεση και δραστική ελληνική αντίδραση. Με συγκεκριμένες οδηγίες του ΓΕΕΘΑ ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός ενημέρωσης των Ακολούθων Άμυνας των χωρών που συμμετείχαν στην άσκηση, καταδεικνύοντας τις τουρκικές μεθοδεύσεις και αυθαιρεσίες.

«Ενόχληση» για τις ελληνικές κινήσεις

Η τουρκική πλευρά μάλιστα έβγαλε και μια «ενόχληση» για τις ελληνικές κινήσεις χαρακτηρίζοντας τις αντίθετες στο πνεύμα των βελτιωμένων σχέσεων! Και επειδή η τουρκική «κουτοπονηριά» το τερμάτισε με τις «σκοπιμότητες» και τις «ενοχλήσεις» της, έλαβε όπως μας λένε οι πηγές μας αφοπλιστική απάντηση για το πώς νοούνται οι βελτιωμένες σχέσεις και μπορούν να αποκαλούνται ως τέτοιες μόνο όταν δεν επηρεάζονται από τουρκικές κινήσεις σκοπιμότητας που στρέφονται κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων του διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας που μόνο η Τουρκία επιμένει να αμφισβητεί.

Για άλλη μια φορά, με ξεκάθαρο τρόπο αποδείχθηκε ότι η επαγρύπνηση και η ετοιμότητα που επιδεικνύει το ΓΕΕΘΑ για την διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων, είναι άκρως αποτελεσματική. Στο πνεύμα της διαρκούς επαγρύπνησης για την διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος, καταδεικνύει τις όποιες τουρκικές μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στην υπονόμευση της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων τόσο της Ελλάδος, όσο και της Κύπρου.