Τις σκέψεις και τους στόχους του για την επόμενη τετραετία, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, ξεδιπλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Είχα μία πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον Ομπάμα

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην συνάντηση με τον Μπάρακ Ομπάμα:  «Είχα μία πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος, θέλω να θυμίσω, έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο υπέρ της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς ήταν αυτός που πίεζε τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην εγκαταλείψουν την χώρα μας στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, και το 2012, αλλά και το 2015.

Είναι ένας πολύ ενεργός πολίτης, όπως συμβαίνει συνήθως με τους τέως προέδρους των ΗΠΑ, και φυσικά ένας άνθρωπος με πάρα πολύ ευρεία γνώση. Είχα την ευκαιρία να έχω μια πολύ ενδιαφέρουσα και δημιουργική συζήτηση μαζί του.

Τον απασχολούν πολύ ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τεχνητή νοημοσύνη και τα οποία με ενδιαφέρουν και εμένα πάρα πολύ, και πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι το επόμενο αντικείμενο για το οποίο πρέπει να βρεθούμε και να σκεφτούμε πολύ έξυπνα για τον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει ένα εργαλείο προόδου και όχι ένα εργαλείο, τελικά, υπονόμευσης, της ίδιας της ποιότητας της Δημοκρατίας μας».

Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει μία υψηλού επιπέδου συμβουλευτική επιτροπή, «η οποία θα μπορεί να εισφέρει σκέψεις για τη θέση της Ελλάδας σε αυτό τον καινούργιο κόσμο ο οποίος ανοίγεται και το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε κι εμείς τις ευκαιρίες της τεχνητής νοημοσύνης.

Έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες, ανθρώπους στο χώρο της τεχνολογίας κυρίως εκτός Ελλάδας αλλά και εντός, που δραστηριοποιούνται πολύ έντονα στο χώρο αυτό. Μιλάμε για μια επανάσταση, η οποία θα αλλάξει τα πάντα. Υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις, αλλά και μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων να μπορέσουν να αξιοποιήσουν και να ελέγξουν αυτό το εργαλείο με ένα τέτοιο τρόπο που θα είναι προς όφελος των πολιτών».

Η ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου περνάει στους πολίτες

Αναφορικά με τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «την Παρασκευή τα μεσάνυχτα «σβήνουν» τα φώτα της προεκλογικής περιόδου και επίσημα, και μετά η ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου περνάει στους πολίτες, όπως αρμόζει σε μία ώριμη Δημοκρατία», ενώ συμπλήρωσε ότι «τίποτα δεν έχει κριθεί και ότι ο μεγάλος αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας στην κάλπη της Κυριακής είναι ο εφησυχασμός και η αίσθηση ότι το αποτέλεσμα έχει προεξοφληθεί».

«Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου δίνει μία πολύ καλή ένδειξη του πώς σκέφτεται η κοινωνία να τοποθετηθεί πολιτικά και στην κάλπη της 25ης Ιουνίου, αλλά προφανώς οι πολίτες πρέπει να πάνε να ξαναψηφίσουν και θα χαρώ πολύ αν η συμμετοχή είναι αυξημένη σε σχέση με αυτή της 21ης Μαΐου», υπογράμμισε.

«Βλέπω τις δημοσκοπήσεις και οφείλω να ετοιμάζομαι γι’ αυτό το ενδεχόμενο και είμαι πολύ αισιόδοξος, αλλά θα εξακολουθήσω να επιμένω στην ανάγκη να κρατάμε χαμηλά τους τόνους, να μην υπάρχει καμία προεξόφληση εκλογικού αποτελέσματος», τόνισε.

Ο κατώτατος μπορεί να φτάσει στα 950 ευρώ

Όσον αφορά το κατώτατο μισθό, ο Πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε την βεβαιότητά του ότι μπορεί να φτάσει στα 950 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας. Για το θέμα των συντάξεων, ο ίδιος τόνισε ότι αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια σχεδόν 8%, ενώ ανέφερε πως θα συνεχίσουν να αυξάνονται ανάλογα με την ανάπτυξη της οικονομίας. «Όσο μεγαλύτερη η ανάπτυξη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η αύξηση που θα πάρουν οι συνταξιούχοι».

Μάλιστα, ανακοίνωσε πως οι συνταξιούχοι θα δουν αύξηση εντός του 2024.

«Θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε και εκείνους τους συνταξιούχους, ειδικά τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι έχουν πέσει «θύματα» της προσωπικής διαφοράς. Όπως το κάναμε μια φορά έκτακτα με 200 ως 300 ευρώ. Η προσωπική διαφορά θα σβήσει, όσο αυξάνονται οι συντάξεις. Αλλά εγώ έχω δεσμευτεί ότι θα εξακολουθούμε να είμαστε κοντά ειδικά στους χαμηλοσυνταξιούχους, που δεν είδαν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς».

Ταυτόχρονα, μοιράστηκε την εκτίμησή του ότι η οικονομία θα πάει καλά και φέτος και «επειδή έχουμε αποδείξει ότι τελικά προτιμούμε να ξεπερνάμε τους στόχους μας και όχι να υπολειπόμαστε αυτών, εκτιμώ ότι στο τέλος του χρόνου θα έχουμε πάλι μία δυνατότητα, για δεύτερη φορά μέσα στο έτος, να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, συμπεριλαμβανομένων προφανώς και των συνταξιούχων».

Περαιτέρω μειώσεις φόρων

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, αναφέρθηκε και στο θέμα των φόρων, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση: «Αντίθετα, οι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν περαιτέρω μειώσεις.

Έχω δεσμευτεί για τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, Από εκεί και πέρα, έχουμε δεσμευτεί και για την αύξηση του αφορολόγητου στα 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί και οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους θα ξεκινήσουν από την αύξηση του οικογενειακού επιδόματος για εκείνους που έχουν παιδί.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, λέγοντας ότι «αυτό το οποίο εισηγείται σήμερα η αντιπολίτευση – την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ – δεν την προκρίνω, διότι πιστεύω ότι δεν θα περνούσε καθόλου στην τελική τιμή».

«Προτιμώ να στοχεύω προς το τέλος της τετραετίας σε πιο μόνιμες μειώσεις του ΦΠΑ και πιστεύω ότι εφόσον η οικονομία θα εξακολουθήσει να αποδίδει όσο καλά περιμένω, αυτός είναι ένας στόχος πια ο οποίος θα είναι εφικτός, αλλά τονίζω ότι μιλάμε για το δεύτερο μισό της επόμενης τετραετίας», υπογράμμισε.

Στο υπ. Παιδείας το υπουργείο Αθλητισμού

Όσο για το νερό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό». Τόνισε επίσης ότι «το νέο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης απέδωσε» και πως το υπουργείο Αθλητισμού θα μεταφερθεί στο υπουργείο Παιδείας.

Δεν μπορεί να είναι λύση τα επιδόματα

Για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα είπε ότι είναι επίμονος και αυτό είναι πρόβλημα. «Θεωρώ ότι έχουμε δει τα χειρότερα αλλά το πρόβλημα δεν το έχουμε λύσει», είπε, ενώ για τα επιτόκια δανεισμού εξέφρασε την εκτίμησή του ότι είμαστε στο τέλος του κύκλου της αύξησής τους, κάτι που αποφασίζει η ΕΚΤ.

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ανέφερε ότι το market pass δεν είναι αμελητέο, αλλά δεν μπορεί να είναι λύση τα επιδόματα, αλλά η στήριξη του εισοδήματος με αυξήσεις μισθών, μειώσεις των φόρων και με καλύτερη λειτουργία της αγοράς.

Η αντιπολίτευση να βρει τον δρόμο της

Για την πορεία της αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές ευχήθηκε γρήγορα να βρει το δρόμο της. Και πρόσθεσε: «Έλεγα πριν το Μάιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κακή κυβέρνηση και ακόμα χειρότερη αντιπολίτευση γιατί τα παρουσίαζε όλα μαύρα και πως για όλα φταίει ο Μητσοτάκης. Απορώ πως δεν είπαν ότι φταίω και για το βαθύ σκάφος που χάθηκε στον Ατλαντικό. Και παρουσίαζαν μια εικόνα χώρας που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Προσθέστε τη χυδαιότητα και την τοξικότητα. Αυτό το κοκτέιλ οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20%. Τι θα γίνει στην αντιπολίτευση , θα χρειαστεί χρόνο. Μας υποχρεώνει να είμαστε και αντιπολίτευση του εαυτού μας», πρόσθεσε.