Η πρώτη σημαντική απόφαση της νέας Προεδρίας Ερντογάν είναι να ληφθεί σήμερα. Όπως εξηγεί ο καθηγητής κ. Δημήτρης Καιρίδης (και υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ) από αυτήν θα εξαρτηθεί η συνολική πορεία της Τουρκίας στο άμεσο μέλλον. Πρόκειται για την απόφαση της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας (ΤΚΤ) να αυξήσει και κατά πόσο τα επιτόκια.

Οι αγορές προεξοφλούν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν και ότι η ανορθόδοξη πολιτική Ερντογάν των πιο αρνητικών επιτοκίων στον κόσμο, που τροφοδότησε τον πληθωρισμό και οδήγησε στη δραματική διολίσθηση της τουρκικής λίρας, θα εγκαταλειφθεί. Μια μεγάλη αύξηση θα σηματοδοτεί αποφασιστικότητα και επιθυμία επιστροφής σε μια κανονικότητα.

Μια μικρή αύξηση θα σημάνει ότι ο Ερντογάν διστάζει να εγκαταλείψει τον «κακό εαυτό» του και επιχειρεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα: τη σταθεροποίηση της οικονομίας χωρίς ύφεση. Για τον κ. Καιρίδη η απόφαση της ΤΚΤ, η οποία όποια κι αν είναι θα είναι απόφαση του ίδιου του Ερντογάν, αποτελεί οδηγό και για την υπόλοιπη συμπεριφορά του πανίσχυρου Τούρκου Προέδρου.

Επιστροφή στον ρεαλισμό και μια στοιχειώδη κανονικότητα ή επιμονή στην ένταση και την αστάθεια. Υπό μία έννοια, από την απόφαση θα εξαρτηθεί αν θα έχουμε να κάνουμε με έναν «νέο» Ερντογάν ή με έναν διστακτικό Ερντογάν που συνεχίζει να αμφιταλαντεύεται μεταξύ οικονομικής και πολιτικής δεοντολογίας όπως και μεταξύ των δυτικών δεσμεύσεων της Τουρκίας και των ευρασιατικών αναζητήσεών της. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να επηρεάζει τη συμπεριφορά και τις επιλογές της Τουρκίας και στις σχέσεις της με την Ελλάδα.