«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση εναντίον Ισραηλινών κοντά στο Έλι στη Δυτική Όχθη σήμερα. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών και ευχόμαστε στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η δήλωση προσθέτει: «Ανησυχούμε για τη συνεχιζόμενη βία στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό Παλαιστινίων και Ισραηλινών πολιτών».

Ολοκλήρωσε λέγοντας: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή για να ενισχύσουμε τα βήματα προς την αποκλιμάκωση».

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε επείγουσα διεθνή και αμερικανική παρέμβαση για να πιέσει το Ισραήλ να ηρεμήσει την κατάσταση και να σταματήσει την κλιμάκωση, ενώ ο ισραηλινός στρατός αποφάσισε να ενισχύσει την παρουσία του στη Δυτική Όχθη με περισσότερες δυνάμεις, από απόψε.

Ο ανταποκριτής του Sky News Arabia είπε ότι οι ισραηλινές διαβουλεύσεις για την ασφάλεια κατέληξαν σε απόφαση για ενίσχυση των δυνάμεων του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη.

Έποικοι επιτέθηκαν σε παλαιστινιακά σπίτια στο ανατολικό χωριό Λαμπάν, εκτοξεύοντας αληθινές σφαίρες και κάηκαν σπίτια, καταστήματα και χωράφια.

Οι έποικοι έκαψαν επίσης γεωργικές εκτάσεις στην πόλη Hawara, νότια της Ναμπλούς.

Έποικοι σκοτώθηκαν σε πυροβολισμούς στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσαν ότι δύο Παλαιστίνιοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κοντά σε ισραηλινό οικισμό στη Δυτική Όχθη την Τρίτη, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους.

«Τέσσερις άνθρωποι επιβεβαιώθηκαν νεκροί και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων σοβαρά» σε επίθεση με πυροβολισμούς κοντά στον οικισμό Έλι στη Δυτική Όχθη, ανέφερε η ανακοίνωση της ισραηλινής υπηρεσίας ασθενοφόρων Magen David Adom.

Και το ισραηλινό ραδιόφωνο ανέφερε ότι «οι δύο δράστες της επιχείρησης ήταν από την πόλη Αζίφ στη Ναμπλούς, ο ένας από τους οποίους σκοτώθηκε στο σημείο της επίθεσης και ο άλλος κοντά στην Τούμπας».

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη, λέγοντας ότι ο δράστης ήταν μέλος της ένοπλης πτέρυγας της και ότι η επίθεση έγινε σε αντίποινα για την ισραηλινή επίθεση της Δευτέρας.

Η επίθεση έρχεται μια ημέρα αφότου έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε στρατιωτική επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν, στη βόρεια Δυτική Όχθη.

Πηγή: ΕΡΤ