Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (21/6) στο κέντρο του Παρισιού, όπου τουλάχιστον ένα κτήριο κατέρρευσε εν μέρει και άλλα τυλίχτηκαν  στις φλόγες. Πυκνός καπνός υψώθηκε στον ουρανό πάνω από το 5ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σωστικά συνεργεία αναζητούν δύο αγνοούμενους στα ερείπια του κτηρίου που κατέρρευσε. Τουλάχιστον 29 τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο και η κατάσταση τεσσάρων εξ αυτών χαρακτηρίζεται κρίσιμη, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των γαλλικών αρχών.

«Κάτοικοι του 5ου διαμερίσματος, μόλις σημειώθηκε έκρηξη (από διαρροή) αερίου στην πλατεία Αλφόνς Λαβεράν, στη συνοικία Βαλ-ντε-Γκρας, κτήρια καίγονται, μείνετε μακριά για να επιτρέψετε στους πυροσβέστες να επέμβουν», ήταν το μήνυμα του αντιδημάρχου Εντουάρντ Σιβέλ.

Ήταν γύρω στις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα, 6:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος) όταν ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε την περιοχή. «Ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη. Βλέπαμε μαύρο καπνό και συντρίμμια παντού (…) Νομίζαμε πως έπεσε κεραυνός! Υπήρχε οσμή υγραερίου στον δρόμο», είπε στην εφημερίδα Liberation κάτοικος της περιοχής.

Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, που εκκένωσαν την περιοχή.

Έρευνες για θύματα – Δυο αγνοούμενοι

Σωστικά συνεργεία αναζητούν δύο αγνοούμενους στα ερείπια του κτηρίου που κατέρρευσε εν μέρει μετά την ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε το απόγευμα τη συνοικία Βαλ-ντε-Γκρας, στο 5ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Τουλάχιστον 29 τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο και η κατάσταση τεσσάρων εξ αυτών χαρακτηρίζεται κρίσιμη, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των γαλλικών αρχών.

Το κτίριο όπου έγινε η έκρηξη και το οποίο εν μέρει κατέρρευσε βρίσκεται κοντά στην πλατεία Αλφόνς Λαβεράνόπου στεγάζεται η αμερικανική ακαδημία μόδας.

«Άκουσα μια ισχυρή έκρηξη και όταν βγήκα από το εστιατόριο, είδα πυρκαγιά στο τέλος της οδού Σεν Ζακ», είπε ένας 29χρονος εργαζόμενος.

Η οδός Σεν Ζακ οδηγεί από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ενώ απέχει λίγα οικοδομικά τετράγωνα από τους περίφημους Κήπους του Λουξεμβούργου.

«Ήμουν στο σπίτι και έγραφα… νόμιζα πως ήταν έκρηξη βόμβας», δήλωσε η ιστορικός Τέχνης Μονίκ Μοσέ, υπογραμμίζοντας πως από το ωστικό κύμα έσπασαν τα τζάμια του σπιτιού της. «Ένας γείτονας χτύπησε την πόρτα και μου είπε ότι η πυροσβεστική ζήτησε να εκκενώσουμε την περιοχή το συντομότερο δυνατόν. Πήρα τον φορητό υπολογιστή και το κινητό μου τηλέφωνο. Δεν σκέφτηκα καν να πάρω τα φάρμακά μου», αφηγήθηκε.

Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν πως ήταν έντονη η οσμή υγραερίου, ωστόσο τα αίτια της έκρηξης παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Το 2019, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 66 τραυματίστηκαν από έκρηξη που προκλήθηκε εξαιτίας διαρροής αερίου στο 9ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ