Για πρώτη φορά η γαλλική δικαιοσύνη υποχρεώνει την κυβέρνηση να αποζημιώσει θύματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δικαιώνοντας τις οικογένειες δύο παιδιών που ασθένησαν λόγω της υπέρβασης των ορίων στην περιφέρεια του Παρισιού.

«Οι δύο αποφάσεις είναι πρωτοφανείς και σημαντικές» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρανσουά Λαφόργκ, δικηγόρος των οικογενειών, επιβεβαιώνοντας πληροφορία της εφημερίδας Le Monde. «Για πρώτη φορά στη Γαλλία αποζημιώνονται θύματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Το δικαστήριο αυξάνει την πίεση στο κράτος, το οποίο έχει ήδη κριθεί ένοχο για την κακή ποιότητα του αέρα από το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Οκτώβριο του 2022.

Σύμφωνα με τη γαλλική υπηρεσία δημόσιας υγείας Santé publique France, τα αιωρούμενα σωματίδια ευθύνονται για 40.000 θανάτους κάθε χρόνο.

Οι αποφάσεις του διοικητικού δικαστηρίου του Παρισιού αφορούν δύο παιδιά που είχαν εμφανίσει επανειλημμένα βρογχιολίτιδες και ωτίτιδες στη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της ζωής τους, όταν ζούσαν σε απόσταση 500 ως 700 μέτρων από τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο που περιβάλλει την πρωτεύουσα.

Το κράτος καταδικάσθηκε να καταβάλει στους γονείς 3.000 και 2.000 ευρώ, ποσά πολύ μικρά σε σύγκριση με τα 219.000 ευρώ και τα 222.000 ευρώ που ζητούνταν οι οικογένειες αντίστοιχα.

«Ένα μέρος των συμπτώματων» από τα οποία υπέφεραν τα δύο κορίτσια «προκλήθηκε από την υπέρβαση των ορίων ρύπανσης, η οποία ήταν αποτέλεσμα σφάλματος του κράτους», αποφάνθηκε η διοικητική δικαστής.

Σε δύο παρόμοιες αποφάσεις, που είχαν ανακοινωθεί την Παρασκευή 16 Ιουνίου, ο δικαστής επικαλέσθηκε επιστημονικές απόψεις που αποδίδουν στη ρύπανση το 30% των κρουσμάτων ωτίτιδας του μέσου ωτός και από το 30% ως το 50% των σοβαρών κρουσμάτων βρογχιολίτιδας.

Επανειλημμένα τα συμπτώματα των δύο μικρών κοριτσιών «συνέπεσαν με επεισόδια αύξησης της ρύπανσης» ανέφερε το δικαστήριο.

Η δικαιοσύνη επισήμανε επίσης την «σαφή βελτίωση της κατάστασης της υγείας» των παιδιών μετά τη μετακόμιση των οικογενειών μακριά από το Παρίσι.

«Τα στοιχεία αυτά μας επέτρεψαν να καταδείξουμε την αιτιακή σχέση ανάμεσα στο σφάλμα του κράτους και τα προβλήματα που παρουσίασαν τα παιδιά», σχολίασε ο συνήγορος Λαφόργκ.