Στα Ιωάννινα μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου και εξαπολύοντας «επίθεση» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή την υπόθεση της Ροδόπης που η Νέα Δημοκρατία έχει μετατρέψει σε κεντρικό θέμα της πολιτικής ατζέντας.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, το διακύβευμα είναι «αν την επόμενη μέρα θα έχουμε ένα καθεστώς ανεξέλεγκτο και ασύδοτο» και σημείωσε πως το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να «ανακηρυχθεί ασύδοτος ηγεμόνας» και όχι να αναδειχθεί πρωθυπουργός.

«Χρεοκόπησε το εγχείρημα της μετατροπής για άλλη μία φορά της ΕΥΠ σε προσωπικό εργαλείο του κ. Μητσοτάκη»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην απόσυρση από τα ψηφοδέλτια του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας στη Ροδόπη, Μουσταφά Κατραντζή. Μία απόσυρση που όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «αποκάλυψε το μέγεθος μία ακόμα χρεοκοπίας, αυτή της ηθικής χρεοκοπίας. Χρεοκόπησε σε δημόσια θέα αυτή η προσπάθεια εμπλοκής των ευαίσθητων εθνικών μας θεμάτων μέσα στην προεκλογική αντιπαράθεση».

«Χρεοκόπησε η προσπάθεια του κυρίου Μητσοτάκη να προκαλέσει ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα αυτό της Θράκης σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής αναμέτρησης. Μόνο και μόνο γιατί δεν ανέχονται στον μπλε χάρτη μία ‘ροζ κουτσουλιά’, έτσι είπανε», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακόμα ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως αυτή η απόσυρση «αποδεικνύει την έπαρση και την αλαζονεία τους».

«Χρεοκόπησε το εγχείρημα της μετατροπής για άλλη μία φορά της ΕΥΠ σε προσωπικό εργαλείο του κ. Μητσοτάκη, που το στρέφει πότε για να παρακολουθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους και πότε για να τους παγιδεύσει. Αυτό έκανε και τώρα έβαλε την ΕΥΠ του Predator να μας υποδείξει ποιον πρέπει και ποιον δεν πρέπει να έχουμε στα ψηφοδέλτιά μας. Δεν πρόσεξε όμως τις λεπτομέρειες γιατί στο έγγραφο που μας έστειλαν ξέχασαν να σβήσουν την αναφορά στον δικό τους υποψήφιο ως στρατευμένο στην Άγκυρα και στο τουρκικό προξενείο», είπε ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε ακόμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δύο βδομάδες μας ζητάγανε τα ρέστα με θράσος» ενώ ο «δικός τους υποψήφιος που οι ίδιοι τον αποκαλούν στρατευμένο έκανε λόγο για τουρκική μειονότητα, παίζοντας ανεύθυνα και επιπόλαια με την πατρίδα».

«Όλοι συνειδητοποιήσαμε πόσο υποκριτή, πόσο ανεύθυνος, πόσο επικίνδυνος εθνικά είναι ο κ. Μητσοτάκης», είπε ακόμα ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε «μάθημα» για τη Νέα Δημοκρατία είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το διακύβευμα των εκλογών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου, η οποία όπως είπε είναι μία κάλπη που έχει μία «διπλή ιδιαιτερότητα».

«Από τη μία ακολουθεί την κάλπη της απλής αναλογικής και της 21ης Μαΐου. Είναι μία κάλπη που κουβαλάει μία νωπή λαϊκή εντολή και έναν δυσμενή συσχετισμό. Όμως είναι και μία νέα εκλογική αναμέτρηση με ένα νέο εκλογικό σύστημα. Δεν είναι ο δεύτερος γύρος», συμπλήρωσε.

«Θέλω να πω σε όσους βιάζονται να προδικάσουν το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας να μην το κάνουν γιατί οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες έχοντας στο μυαλό τους για το ποιος και πώς θα τους κυβερνήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Κρίνεται οριστικά με πιο πρόγραμμα θα κυβερνηθεί ο τόπος τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

Μάλιστα κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να αναλογιστούν το πρόγραμμα με το οποίο θέλουν να κυβερνηθούν. «Ένα σχέδιο προστασίας της κοινωνίας και ένα σχέδιο ακραία νεοφιλελεύθερο που έχει σαν στόχο την εξάπλωση της ιδιωτικής σφαίρας και τη λεηλασία της κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Φτυστό αντίγραφο του Ορμπάν ο Μητσοτάκης»

Ακόμα κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως συμπεριφέρεται με «μίσος» και «χυδαιότητα» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ για έναν και μόνο λόγο «διότι φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ» και όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας τον «θεωρούν μεγάλο εμπόδιο» και όπως είπε «πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα που μπορούν να ξεμπερδέψουν».

«Τους απαντάμε: Ερχόμαστε από πολύ μακριά και θα πάμε πολύ μακριά. Δεν είμαστε φωτοβολίδα. Είμαστε ώριμο τέκνο της ανάγκης της ελληνικής κοινωνίας. Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τις αγωνίες και τους αγώνες της ελληνικής κοινωνίας», είπε ακόμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «τη μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε μία ανεξέλεγκτη και ασύδοτη Νέα Δημοκρατία που επιχειρεί να μετεξελιχθεί σε καθεστώς».

«Αυτό ακριβώς είναι το δίλημμα και το διακύβευμα των εκλογών. Η Νέα Δημοκρατία θέλει μία αδύναμη, κατακερματισμένη και βολική αντιπολίτευση. Διαίρει και βασίλευε», είπε ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας. Όπως είπε «το σχέδιο τους δεν είναι να μην μπουν πολλά κόμματα στη Βουλή, μήπως και χάσουν την αυτοδυναμία».

«Το σχέδιό τους είναι να μπουν και επτά και οκτώ κόμματα στη Βουλή χωρίς πρόγραμμα, χωρίς στρατηγική, κάποια και χωρίς στοιχειώδη πολιτική σοβαρότητα για να έχουμε μία ισοπεδωμένη από τον πολυκερματισμό αντιπολίτευση».

Όπως είπε ο στόχος είναι να «ανακηρυχθεί ασύδοτος ηγεμόνας ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

«Ένας πολιτικός που ξεκίνησε να μοιάσει στον Μακρόν και εξελίσσεται σε φτυστό αντίγραφο του Ορμπάν. Ίδια αντίληψη στη μεταναστευτική πολιτική, ίδια αντίληψη στις ακραίες εθνικιστικές θέσεις, ίδια στάση απέναντι στη δημοκρατία και τα δικαιώματα με τις παράνομες παρακολουθήσεις και το Predator. Φτυστό αντίγραφο», είπε χαρακτηριστικά.

«Θέλει όπως και ο Όρμπαν να έχει απέναντί του μία αντιπολίτευση που δεν θα μπορεί. Εμείς όμως όχι μόνο θέλουμε αλλά και μπορούμε γι’ αυτό θα είμαστε απέναντι για να αντισταθούμε σ’ αυτή την προοπτική», είπε ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας και όπως είπε θα δοθεί η μάχη μέχρι το τέλος